Primul "sat vertical" din țară, la Timișoara

Data actualizării: Data publicării:
case verticale

Primul sat vertical din țară va fi construit la Timișoara.  În luna august, va fi pusă piatra de temelie a proiectului, care are în alcătuire și celebra "pădure verticală" apărută în Italia, un concept arhitectural premiat la nivel mondial pentru designul ecologic.

Satul vertical va fi amplasat în Calea Torontalului din Timișoara, iar construcția lui va costa 14 milioane de euro.

"E un sat vertical. Pădurea, plantele, copacii sunt o rezultantă implicită a faptului că există spații ample exterioare în care pot fi spații verzii, copaci ș.a.m.d. Terasa practic devine un fel de extensie a spațiului exterior al apartamentului în care poți lua masa, poți socializa cu prietenii, poți face gardening, poți să-ți îngrijești plantele", a declarat Radu Golumba,  arhitect.

Un proiect similar a apărut în Italia în urmă cu mai mulți ani, unde a fost construită prima pădure verticală din lume. În ansamblul de la Timișoara vor fi plantați peste 700 de arbori, arbuști și plante ornamentale. Unele dintre ele pot atinge și 8 metri înălțime.

"Aceste clădiri sunt foarte bine izolate termic pentru că dacă pui un strat de pământ, razele soarelui nu mai pătrund vara deci clar ai o izolare termică eficientă. După aceea am mai putea vorbi despre izolare fonică, vegetația filtrează razele soarelui dar în primul rând este vorba de o imagine mai plăcută dinspre stradă. Vezi verde și asta în ziua de azi înseamnă ceva plăcut", a declarat Gabriel Szekely, profesor peisagist.

Satul vertical are ca termen de finalizare sfârșitul anului viitor.

"Cred că este unul dintre cele mai importante proiecte rezidențiale în Timișoara, investiția este de 14 milioane de euro", a declarat Vlad Vela, general manager.

Satul vertical va avea 120 de case și 10 etaje.

reporter: Alexandra Marian / operator: Dan Petcu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri