Protest în Băicoi, după ancheta Digi24.ro. Localnic: Mirosul se simte groaznic, la un kilometru

Data actualizării: Data publicării:
protest baicoi

Protest în Prahova, în localitatea Băicoi. Zeci de oameni au ieșit în stradă după ce au descoperit că în localitatea lor poluarea a depășit de 20 de ori limita maximăEste vorba despre hidrogenul sulfurat din atmosferă. Cei 17 mii de locuitori din zona oraşului Băicoi, se plâng, de ani de zile, de mirosurile grele provenite de la un depozit de deşeuri situat la marginea oraşului.

„Vrem aer curat, nu aer poluat”, strigă protestatarii. 

Singura reacţie a autorităţilor o reprezintă acţiunile de control ale Gărzii de Mediu. Aceştia vin, constată, de ani de zile, aceleaşi neregularităţi, dau amenzi şi pleacă. Apoi, se întorc iar.

„De mai bine de un an și jumătate de când problema este majoră nu am reușit să avem aer curat. Autoritățile dau din umăr și spun că nu au ce să facă”, a spus un localnic.

„Probleme de sănătate sunt de ceva timp. Ele nu pot fi asociate cu prezența hidrogenului sulfurat pentru că acesta nu se poate detecta în organism”, a adăugat un alt localnic.

„Mirosul se simte la un kilometru, groaznic. Nu prea ai ce să faci. Vrem să tragem un semnal de alarmă actualului guvern, actualului ministru al Mediului (...)E grav ce se întâmplă aici. Am un copil cu probleme și acest miros îi cauzeaza altele. Functia ei cardio-respiratorie este sub 80%”, spune o femeie.

Măsurătorile au arătat că poluarea aerului este 20 de ori mai mare decât limita legală

Măsurătorile efectuate de localnici, din banii lor, au confirmat gravitatea poluării aerului din zonă şi au arătat depăşiri de 20 de ori mai mari peste limita maximă legală, în ceea ce priveşte concentraţia de hidrogen sulfurat din atmosferă.

Temerile localnicilor sunt confirmate de un document independent, realizat de specialişti, legat de „evaluarea riscului de expunere la poluare” a populaţiei din regiune.

Situaţia din Băicoi, Prahova, nu este una singulară. Probleme la fel de grave s-au înregistrat în localitatea Brazi, unde pe reţelele sociale au apărut imagini cu starea deplorabilă în care sunt gestionate şi arse deşeurile periculoase de la un depozit din incinta parcului industrial Brazi.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri