Raport publicat înaintea Consiliului Arctic: Temperatura în zona arctică a crescut cu 3,1 grade în ultimii 40 de ani

Data actualizării: Data publicării:
un grup mare de ursi polari muradi care cauta intr-o groapa de gunoaie
Fotografie făcută în 31 octombrie 2018, arătând urși polari care se hrănesc în groapa de gunoi a orașului Belușia Guba, în Novaia Zemlia. Banchiza se dezgheață și urșii polari nu mai au surse le naturale de hrană. CREDIT AFP PHOTO / ALEXANDER GRIR/ Profimedia

Chiar în ziua în care la Cercul Arctic s-au înregistrat temperaturi de 30 de grade, a fost publicat un raport al Programului de Monitorizare și Evaluare a Arcticii, care arată că din 1971 până acum temperatura în regiunea arctică a crescut de trei ori mai mult decât temperatura întregii Planete. Raportul a fost publicat cu înaintea unei reuniuni ministeriale a Consiliului Arctic care va avea loc la Reykjavik. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Indicatori cheie precum temperatura, precipitațiile, acoperirea cu zăpadă, mărimea banchizei și dezghețarea permafrostului, arată schimbări dramatice și rapide care se întâmplă chiar acum în zona arctică. 

Raportarea anterioară, publicată în 2019, a indicat că încălzirea în Arctica a fost "mai mult decât dublă faţă de media globală".

În mai puţin de jumătate de secol, din 1971 până în 2019, temperatura medie anuală în această regiune nordică a urcat cu 3,1 grade Celsius, în timp ce planeta se încălzea cu 1 grad Celsius, potrivit documentului publicat joi.

"În majoritatea scenariilor de emisii (de gaze cu efect de seră), marea majoritate a modelelor (...) că, până în 2050, Arctica va fi practic fără gheaţă pentru prima dată în septembrie, luna în care gheaţa este de obicei la cel mai scăzut nivel, adaugă autorii.

"Probabilitatea unei veri arctice fără gheaţă (marină) este de zece ori mai mare în scenariul unei încălziri globale de 2 grade Celsius decât în cazul unui scenariu de 1,5 grade Celsius", subliniază aceştia.

Potrivit proiecţiilor menţionate în raport, se aşteaptă ca, până la sfârşitul secolului, temperaturile medii din Arctica să crească între între 3,3 grade Celsius şi 10 grade Celsius peste media lor din perioada 1985-2014

Probabilităţile ca banchiza să dispară complet vara - înainte de a se forma din nou în timpul sezonului de iarnă - sunt de zece ori mai mari dacă temperatura pe Terra creşte cu 2 grade Celsius în loc de 1,5 grade Celsius, obiectivele stabilite prin Acordul de la Paris.

Editor : A.V.D

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri