Resursele planetei: Omenirea va trăi „pe credit” începând din 2 august

Data publicării:
plneta grija shutterstock_148033943
Foto: Shutterstock

Omenirea va consuma până pe 2 august totalitatea resurselor pe care planeta poate să le reînnoiască într-un an și va trăi astfel „pe credit” până pe 31 decembrie, au calculat ONG-ul Global Footprint Network și WWF, potrivit cărora acest moment se produce din ce în ce mai devreme în fiecare an, informează Agerpres, care preia un material al agenției France-Presse.

plneta grija shutterstock_148033943
Foto: Shutterstock

Miercuri, 2 august, va fi pentru Terra „ziua depășirii” („overshoot day”): Începând cu acea dată, omenirea va fi consumat toate resursele pe care planeta noastră poate să le reînnoiască într-un an,  au explicat Global Footprint și WWF (World Wide Fund for Nature) într-un comunicat comun.

În calculele sale, Global Footprint a ținut cont în special de amprenta de carbon, resursele consumate pentru pescuit, creșterea animalelor, culturi agricole, construcții și utilizarea apei.

În 2016, „ziua depășirii” s-a produs pe 3 august. Chiar dacă ritmul de progresie a încetinit puțin în ultimii 10 ani, această dată simbolică „continuă inexorabil să avanseze: această zi a trecut de la sfârșitul lunii septembrie în 1997 la 2 august în acest an”, precizează aceleași ONG-uri.

„Pentru asigurarea nevoilor noastre, în prezent avem nevoie de echivalentul a 1,7 planete”, transmit cele două organizații non-guvernamentale.

„Costul acestui supraconsum este deja vizibil: penurii de apă, deșertificare, eroziunea solurilor, scăderea productivității agricole și a stocurilor de pești, despăduriri, dispariția speciilor. Să trăiești pe credit nu se poate face decât provizoriu, pentru că natura nu este un depozit din care putem să ne aprovizionăm la infinit”, au subliniat WWF și Global Footprint.

Emisiile de gaze cu efect de seră „reprezintă doar ele singure 60% din amprenta noastră ecologică mondială”, precizează experții celor două organizații.

Potrivit lor, „semnale încurajatoare” indică totuși că „este posibil ca tendința să fie inversată”.

În pofida creșterii economiei mondiale, „emisiile de CO2 asociate energiei nu au crescut în 2016, pentru al treilea an consecutiv”. De asemenea, „acest fapt poate fi explicat parțial prin dezvoltarea importantă a energiilor regenerabile în domeniul electricității”.

Comunitatea internațională s-a angajat la Conferința pentru climă de la Paris, în decembrie 2015, să reducă emisiile de gaze cu efect de seră, cu scopul de a limita încălzirea climatică.

Ținând cont de cele mai recente date științifice, Global Footprint calculează în fiecare an data la care se produce „ziua depășirii”, de când acest „deficit ecologic” a început să se manifeste la începutul anilor 1970. Organizația citată a anunțat anul trecut că data respectivă urma să fie 8 august, dar apoi și-a revizuit prognoza inițială și a precizat că „ziua depășirii” a fost 3 august 2016.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ar putea un avion să se prăbușească din cauza turbulențelor? Cea mai periculoasă aeronavă conform piloților
Digi FM
După Denis Drăguș și Ianis Hagi, și Andrei Burcă s-a căsătorit. Fotbalistul și iubita avocat, frumoși și...
Pro FM
Bianca Censori a ieșit pe stradă fără pantaloni. Soția lui Kanye West a luat masa la un local de fițe, dar a...
Film Now
Zac Efron și Gerard Butler, vacanță de lux în St.Tropez. Actorii au petrecut pe iaht, înconjurați de prieteni...
Adevarul
Circul Dianei Șoșoacă în Parlamentul European, explicat de un psihiatru. „Ai zice chiar c-a testat apele, să...
Newsweek
Am fost diagnosticată cu o boală gravă și incurabilă la numai 2 ani. Ce am ajuns să fac astăzi
Digi FM
Oana Roman îl acuză pe fostul soț că-și neglijează fiica: "Nu se implică deloc în creșterea ei". L-a dat în...
Digi World
Când e cel mai bine să faci dușul zilnic. Așa scapi de stres și de unele alergii, dar îți ajuți și pielea
Digi Animal World
„Fantoma” unui câine a fost surprinsă pe camerele de supraveghere. Imaginile au stârnit o dezbatere în mediul...
Film Now
Matt Damon cu soția și fetele lor, pe plajă în Mykonos. Luciana, impecabilă pe plajă, într-un costum de baie...
UTV
Anitta a atras toate privirile intr-un bikini cu steagul Romaniei. Artista a fost surprinsa pe un yacht in...