UE pedepsește mai dur daunele „comparabile cu ecocidul”. Directiva privind criminalitatea de mediu a fost modificată

Data publicării:
copaci tăiați
Statele membre vor avea la dispoziție doi ani pentru a transpune noua directivă în legislația națională. Sursa foto: Profimedia Images

Uniunea Europeană a devenit primul organism internațional care a criminalizat daunele de mediu pe scară largă „comparabile cu ecocidul”. Actualizările directivei privind criminalitatea de mediu pedepsesc dur cele mai grave cazuri de deteriorare a mediului, inclusiv pierderea habitatului și exploatarea forestieră ilegală, transmite The Guardian.

Joi seara, parlamentarii au convenit asupra unei actualizări a directivei privind criminalitatea de mediu în țările membre, care pedepsește cele mai grave cazuri de distrugere a ecosistemelor, inclusiv pierderea habitatului și exploatarea forestieră ilegală, cu sancțiuni mai dure.

Marie Toussaint, un avocat francez și europarlamentar care conduce eforturile UE de a criminaliza ecocidul, a declarat că decizia „marchează sfârșitul impunității pentru criminalii de mediu” și ar putea introduce o nouă eră a litigiilor de mediu în Europa.

Directiva privind infracțiunile de mediu va fi adoptată oficial în primăvară, iar statele membre vor avea la dispoziție doi ani pentru a o transpune în legislația națională.

Deși textul convenit nu include în sine cuvântul „ecocid”, în preambulul său se spune că intenționează să incrimineze „cazurile comparabile cu ecocidul”. Acestea sunt acțiuni care provoacă daune extinse, substanțiale și ireversibile sau de lungă durată ecosistemelor mari sau importante, habitatelor sau calității aerului, solului sau apei.

Aceasta urmează îndeaproape o definiție a ecocidului elaborată de un grup internațional de experți juridici în 2021. Definiția a fost stabilită în principal pentru ca să fie adoptată de instanța penală internațională printr-un amendament la statutul de la Roma – obiectivul cheie al Fundației Stop Ecocid – dar este acum din ce în ce mai utilizată pentru legislația la nivel național. Scoția, de exemplu, a început recent să se consulte cu privire la introducerea primei legi privind ecocidul, din Marea Britanie.

Legea UE revizuită specifică tipurile de activități de mediu acoperite. Acestea includ captarea (devierea) apei, reciclarea și poluarea navelor, introducerea și răspândirea speciilor exotice invazive și distrugerea ozonului. Dar nu spune nimic despre pescuit, exportul de deșeuri toxice în țările în curs de dezvoltare sau frauda pe piața carbonului.

Deținerea unui permis de desfășurare a activităților enumerate nu va fi automat o scuză. Persoanele fizice și companiile vor comite o infracțiune dacă acea autorizație a fost obținută în mod fraudulos sau prin corupție, extorcare sau constrângere sau dacă încalcă cerințele legale de fond.

Legislatorii nu au fost de acord să extindă aceste obligații la infracțiunile comise în afara granițelor UE în numele companiilor UE, dar statele membre individuale ar putea alege să facă acest lucru.

Legea introduce noi pedepse, de la pedepse cu închisoarea pentru persoane fizice până la excluderea de la accesul la fonduri publice pentru companii. De asemenea, statele membre vor putea alege dacă introduc amenzi pentru companii pe baza unei proporții din cifra de afaceri (până la 5%, în funcție de infracțiune) sau sume fixe de până la 40 de milioane de euro.

Virginijus Sinkevičius, comisarul UE pentru mediu, oceane și pescuit, a declarat că infracțiunile împotriva mediului sunt grave, profitabile și sunt în creștere. Veniturile anuale de pe piața ilegală a deșeurilor din UE, de exemplu, au variat între 4 și 15 miliarde EUR.

„UE a convenit asupra unei noi legi care le recunoaște gravitatea, mai ales atunci când ecosistemele mari sunt distruse”, a spus Sinkevičius. „Sănătatea noastră depinde de starea mediului în care trăim, așa că trebuie să descurajăm criminalii care doresc să distrugă ecosistemele pentru profit.”

Toussaint a spus că UE a adoptat acum unele dintre cele mai ambițioase legislații din lume. „În contextul politic european, acest text este un punct de sprijin pentru toți cei care apără mediul în instanță și luptă împotriva impunității firmelor criminale care prea des încalcă legile și lucrează astăzi pentru dezlegarea democrației de mediu în Europa.”

Acordul a urmat unor luni de negocieri între Consiliul European, Comisie și Parlament, precum și campanii ale societății civile.

Jojo Mehta, co-fondator și director executiv al Stop Ecocide International, a declarat că legea actualizată va ajuta statele membre să ia mult mai în serios daunele mediului. „Acest lucru este extrem de semnificativ și trebuie lăudat din toată inima și putem vedea din impulsul în creștere rapidă al inițiativei legii ecocidului că statele europene nu vor întârzia să se implice mai profund cu aceasta în propriile jurisdicții.

„Într-adevăr, nu am nicio îndoială că, odată cu stabilirea rapidă a acestei direcții de deplasare, este doar o chestiune de timp până când ecocidul să fie recunoscut în dreptul penal la toate nivelurile.”

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri