VIDEO. Ce a urmat la scurt timp după ruptura spectaculoasă a calotei ghețarului Perito Moreno

Data publicării:
maxresdefault

Prăbuşirea naturală a unei părţi a emblematicului gheţar Perito Moreno de pe Lacul Argentino din Patagonia (Argentina) a provocat inundaţii în localitatea El Calafate şi evacuarea mai multor localnici din motive de securitate, au informat surse argentiniene citate de EFE, transmite Agerpres.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Apele lacului situat în parcul naţional Los Glaciares, din provincia Santa Cruz, au ajuns luni la cota maximă de 1,40 metri după prăbuşirea unei părţi a gheţarului în noaptea de duminică spre luni.

Autorităţile municipale au estimat că situaţia se va normaliza în două sau trei zile.

Deocamdată au fost evacuate din casele lor aproximativ 20 de persoane „din precauţie", potrivit coordonatorului municipalităţii din El Calafate, Martín Freile, care a precizat că a fost înfiinţat „un comitet de criză" şi că a fost pus în aplicare protocolul obişnuit în aceste cazuri.

Considerată una din atracţiile cele mai spectaculoase din lume, ruptura calotei de gheaţă s-a produs duminică în jurul orei locale 22:48 (1:48 GMT luni).

Acest proces care a început sâmbătă şi care nu a mai avut loc din martie 2016, atrage sute de turişti însă de data aceasta ruptura s-a produs fără public datorită dispozitivului de securitate desfăşurat în cursul nopţii.

Numele gheţarului vine de la exploratorul Francisco Moreno, care a studiat acest gheţar la mijlocul sec al XIX-lea.

Perito Moreno are o suprafaţă de 250 de kilometri pătraţi şi o înălţime medie a gheţii de 74 de metri deasupra suprafeţei lacului Argentino.

Gheţarul continuă să se extindă şi să se ridice, iar expansiunea sa, încă neexplicată de oamenii de stiinţă, produce rupturi ale calotei. Ultimele falii de genul acesta s-au format in iulie 2008, iar cercetătorii susţin ca fenomenul se produce o data la 4 sau 5 ani.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Te-ar putea interesa și:
ghetar
Imagini spectaculoase. O bucată uriaşă s-a desprins dintr-un gheţar
rupere ghetar argentina
VIDEO. Ruperea unui ghețar în Argentina
Partenerii noștri