Oamenii care au joburi stresante și salarii mici riscă să aibă probleme cu inima (studiu)

Data actualizării: Data publicării:
barbat stresat la locul de munca
Cercetătorii au descoperit că oamenii care au locuri de muncă stresante și nu sunt recompensați suficient de angajatori riscă să aibă probleme cu inima. FOTO: Profimedia Images

Cercetătorii au descoperit că oamenii care au locuri de muncă stresante și nu sunt recompensați suficient de angajatori riscă să aibă probleme cu inima, potrivit euronews.com.

Dacă muncești din greu pentru o recompensă mică la locul de muncă, nu trebuie să-ți faci griji doar pentru satisfacția scăzută la job. Noi cercetări sugerează că bărbații care muncesc din greu în locuri de muncă stresante, în timp ce primesc recompense insuficiente pentru eforturile lor, pot avea un risc crescut de a dezvolta o boală de inimă.

Publicând concluziile în revista American Heart Association Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes, cercetătorii subliniază că cercetările anterioare au arătat că stresul la locul de muncă și dezechilibrul efort-recompensă pot crește riscul bolilor de inimă, dar efectele combinate nu au fost studiate în detaliu.

„Având în vedere cantitatea semnificativă de timp pe care oamenii o petrec la locul de muncă, înțelegerea relației dintre factorii de stres la locul de muncă și sănătatea cardiovasculară este crucială pentru sănătatea publică și bunăstarea forței de muncă. Studiul nostru evidențiază nevoia de a aborda în mod proactiv condițiile de muncă stresante, pentru a crea medii de lucru mai sănătoase, care să aducă beneficii angajaților și angajatorilor”, a declarat autorul principal al studiului, Mathilde Lavigne-Robichaud, doctorand la Centrul de Cercetare CHU de Quebec-University Laval din Quebec, Canada.

Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces în rândul bărbaților în toate țările din Europa

Cele mai recente date disponibile de la European Heart Network arată că bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces în rândul bărbaților, în toate țările din Europa, cu excepția a 12 dintre ele, reprezentând aproximativ 3,9 milioane de decese pe continent. Între timp, în SUA, este principala cauză de deces, potrivit American Heart Association.

Cercetătorii au analizat aproape 6.500 de angajați, cu o vârstă medie de 45 de ani, care nu aveau boli de inimă. Ei au urmărit 3.118 bărbați și 3.347 femei din 2000 până în 2018. Bărbații care au raportat că se confruntă fie cu stresul la locul de muncă, fie cu dezechilibrul efort-recompensă au avut un risc crescut cu 49% de boli de inimă, comparativ cu cei care nu au avut aceste probleme. 

Cu toate acestea, cercetătorii încă nu știu sigur dacă acești factori de stres de la locul de muncă au afectat sau nu sănătatea inimii femeilor.

„Stresul la locul de muncă se referă la mediile de lucru în care angajații se confruntă cu o combinație de cerințe ridicate ale locului de muncă și control scăzut asupra muncii lor. Cerințele ridicate pot include un volum mare de muncă, termene limită strânse și numeroase responsabilități, în timp ce controlul scăzut înseamnă că angajatul are puțin de spus în luarea deciziilor și în modul în care își îndeplinește sarcinile. Dezechilibrul efort-recompensă apare atunci când angajații investesc un efort ridicat în munca lor, dar percep recompensele pe care le primesc în schimb – cum ar fi salariul, recunoașterea sau siguranța locului de muncă – ca fiind insuficiente sau inegale cu efortul”, a explicat Lavigne-Robichaud.r.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri