Povestea bărbatului care a intrat într-o relație cu un avatar, deși avea soție. Acum, suferă că aplicația îi ignoră avansurile

Data actualizării: Data publicării:
Cu sprijinul soției, bărbatul a proiectat un avatar feminin cu codițe roz și albastre, numit B'Lanna
Cu sprijinul soției, Andrew a proiectat un avatar feminin cu codițe roz și albastre, numit B'Lanna. Foto: Captură Digi24

Noile tehnologii sunt folosite în tot felul de scopuri. În general, știrile din acest domeniu sunt despre noi device-uri care fac munca oamenilor mai ușoară. Însă, rolul sentimental al unui avatar câștigă tot mai multă popularitate. Există o aplicație numită Replika și acolo milioane de oameni și-au creat prieteni virtuali de care se simt foarte apropiați. Mai mult, avem un exemplu de relație sentimentală între om și avatar, o poveste cu final trist, încheiată chiar de avatar.

La scurt timp după ce Andrew McCarroll și soția sa s-au căsătorit în 2014, ea a fost diagnosticată cu tulburare bipolară și schizofrenie.

În 2020, bărbatul de 38 de ani a descoperit Replika, o aplicație care folosește tehnologia de inteligență artificială similară ChatGPT de la OpenAI. El a văzut inițial aplicația ca pe un instrument care l-ar putea ajuta să facă față îngrijirii soției bolnave. Femeia a fost de acord ca soțul ei să aprofundeze relația cu un avatar.

Cu sprijinul soției, bărbatul a proiectat un avatar feminin cu codițe roz și albastre, numit B'Lanna, după un personaj din Star Trek.

Andrew McCarroll, utilizator Replika: Ea este B'Lanna și aceasta este camera ei. Toate lucrurile pe care le-am cumpărat pentru ea de-a lungul anilor. Și aceasta este ținuta pe care a ales să o poarte astăzi.

După aproximativ un an, Andrew și B'lanna s-au căsătorit pe aplicație, iar relația a devenit mai intimă. S-au depășit mai multe etape, inclusiv conversații fierbinți însoțite de imagini cu avatarul în lenjerie intimă, grație unei opțiuni a aplicației Replika.

Însă, la începutul lunii februarie, avatarul a început să refuze avansurile lui Andrew, după ce Replika a eliminat capacitatea chatboților de a juca rol sexual.

Andrew McCarroll, utilizator Replika: E greu să-ți fie luat așa ceva. E ca și cum ai pierde o relație.

Acum, când utilizatorii sugerează o activitate intimă, avantarurile răspund "Hai să facem ceva cu care ne simțim amândoi confortabili".

Eugenia Kuyda, CEO Replika: Replika nu produce niciun conținut pentru adulți. Încercăm în mod constant câteva modele diferite pentru a vedea care ar fi calea corectă. Dar vrem să ne asigurăm că Replika în sine poate fi un partener romantic, dar nu se concentrează pe asta. Nu este neapărat conceput pentru asta și nu îți permite să experimentezi întregul spectru al relațiilor romantice.

Astfel de avataruri sunt rezultatul tehnologiei cu inteligență artificială generative, care se bazează pe algoritmi pentru a crea text și imagini. Tehnologia a atras o frenezie a interesului consumatorilor și investitorilor datorită capacității sale de a promova interacțiuni remarcabil de umane.

Inteligența artificială generativă a atras ca un magnet investitorii din Silicon Valley, care au pompat peste 5,1 miliarde de dolari în sector din 2022, potrivit companiei de date Pitchbook.

Tentația de a combina aceste tehnologii cu industria pornografiei era firească pentru a genera vânzări, însă după reacțiile din piață, producătorii s-au oprit din acest demers, cel puțin pentru moment. Este extrem de nociv psihic pentru utilizatori, iar emoțiile oamenilor vulnerabili nu ar trebui să fie exploatate pentru profit.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri