Primul implant cerebral anunțat de Musk i-a stârnit pe conspiraționiști. Cristian Presură: Aceste procese sunt încete, pașii sunt mici

Data actualizării: Data publicării:
implant cerebral
Anunțul de acum câteva zile al lui Elon Musk, despre primul implant cerebral la un om, a stârnit multă emoție. Specialiștii spun însă că nu trebuie să ne așteptăm la mai nimic în următorii câțiva ani. FOTO: Profimedia Images

Anunțul de acum câteva zile al lui Elon Musk, despre primul implant cerebral la un om, a stârnit multă emoție. Unii cred că este foarte aproape momentul în care toți vom avea un cip în creier. Nu lipsesc cei care lansează noi teorii ale conspirației ori le readuc la lumină pe cele vechi. Specialiștii spun însă că nu trebuie să ne așteptăm la mai nimic în următorii câțiva ani.

Este vorba despre o fază de testare a implanturilor, iar regulile și precauțiile sunt extrem de multe. 

Cristian Presură, fizician: "Aceste teste făcute de Neuralink vor fi gata peste câțiva ani, se vorbește de 6 ani.  El a început cu ideea de a planta un cip cu 1000 de electrozi, pentru că voia să citească cât mai multă informație din creier. Asta a folosit în testele de animale, dar e foarte greu să introduci 1.000 de electrozi, pentru că trebuie să fii foarte atent să nu lovești un vas de sânge și să provoci ceva foarte grav în creier.

Musk s-a lovit de această problemă fundamentală: cum poți pune mai mulți electrozi. În acest caz a renunțat la un număr mare și s-a restrâns la 64, ca să nu fie probleme pentru pacient.

Vorbim de experimente pe oameni și aceste procese sunt încete pe bună dreptate. Trebuie să avem grijă de pacienți, să ne asigurăm că tehnologie e sigură. Pașii sunt mici". 

Elon Musk a anunţat luni că start-up-ul Neuralink, al cărui co-fondator este, a realizat duminică primul său implant cerebral, operaţie care a fost deja efectuată de mai multe ori de alte companii şi cercetători. În luna septembrie, compania olandeză Onward a anunţat că testează cuplarea unui implant cerebral cu un altul care stimulează măduva spinării cu scopul de a permite unui pacient tetraplegic să îşi recapete mobilitatea. 

Implantul său, de mărimea unei monede, a fost deja plasat în creierul unui macac, care a reuşit să joace jocul video "Pong" fără controler sau tastatură. "Primele rezultate arată o activitate neuronală promiţătoare", a scris Elon Musk pe X.


Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri