Rețeaua Facebook e acuzată din nou că alimentează conflicte. Algoritmii ar fi contribuit la violențele din Tigray, Etiopia

Data publicării:
Activists staged rally against Ethiopia war in Tigray on Times Square on October 15, 2022
Protest în Times Square, NY, SUA. Sursa foto: Profimedia Images

Rețeaua Facebook este acuzată de organizația Amnesty International că a contribuit la violență în timpul conflictului brutal de doi ani din regiunea Tigray din nordul Etiopiei. Algoritmii rețelei de socializare „au supraalimentat răspândirea retoricii dăunătoare”, spune organizația într-un raport, transmite BBC.

Amnesty Internațional a adăugat că Facebook nu a luat măsuri adecvate pentru a reduce răspândirea unei astfel de retorici.

Compania-mamă a Facebook, Meta, a negat anterior acuzații similare, spunând că a investit foarte mult în moderarea conținutului și în eliminarea conținutului instigator la ură de pe platformă.

Facebook este nu doar o sursă populară pentru etiopeni, ci și o sursă majoră de informații.

Rolul rețelei în răspândirea presupusului discurs instigator la ură a fost din ce în ce mai mult sub lumina reflectoarelor în timpul conflictului dintre guvernul federal și forțele aliate, pe de o parte, și forțele Tigray, pe de altă parte.

Trimisul pentru pace al Uniunii Africane, fostul președinte nigerian Olusegun Obasanjo, a estimat că aproximativ 600.000 de persoane au murit în conflict. Cercetătorii au pus decesele pe seama luptei, înfometării și lipsei de îngrijire a sănătății.

Conflictul s-a încheiat cu aproape un an în urmă,după un acord de pace între guvernul federal și Frontul de Eliberare a Poporului din Tigray (TPLF), care controlează regiunea formată în mare parte din etnici tigray.

Etiopia este încă afectată și de alte conflicte - inclusiv în vasta regiune Oromia și în regiunea Amhara.

Raportul Amnesty International spune că „modelul de afaceri lacom după date” al lui Meta continuă să prezinte „pericole semnificative” pentru drepturile omului în zonele afectate de conflicte.

Nu este prima dată când Facebook este acuzat că a difuzat mesaje de incitare împotriva etnicilor tigrayeni.

Meta se confruntă în prezent cu un proces pentru presupusele eșecuri de a trata conținutul dăunător din partea a doi petiționari care solicită despăgubiri de peste 1,5 miliarde de dolari.

Amnesty a declarat că a examinat documentele interne de la Meta, inclusiv comunicările pe care compania le-a primit între 2019 și 2022.

„În ciuda avertismentelor repetate și a istoricului de contribuție la violență în alte țări precum Myanmar, Meta nu a reușit să ia măsuri”, a spus grupul pentru drepturile omului.

„Sistemele algoritmice ale Facebook au supraalimentat răspândirea retoricii dăunătoare care vizează comunitatea tigray, în timp ce sistemele de moderare a conținutului platformei nu au reușit să detecteze și să răspundă în mod corespunzător la un astfel de conținut”, a adăugat acesta.

Meta a declarat anterior pentru BBC că își dezvoltă capacitățile de a aborda „conținutul inflamator” postat în limbile etiopiene vorbite pe scară largă.

Etiopia este al doilea stat ca populație din Africa, 113,6 milioane de locuitori. Amarica este considerată limba de lucru a Etiopiei, iar în Tigray se vorbește tigrinya.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri