Sonda rusească Luna-25 a ajuns pe orbita Lunii. Săptămâna viitoare ar urma să aselenizeze la Polul Sud: „Pentru prima dată în istorie”

Data publicării:
Rusia și-a lansat prima misiune spaţială spre Lună după 47 de ani
Sonda, care va rămâne pe Lună timp de un an, va avea misiunea de a preleva mostre şi de a analiza solul lunar. FOTO: Profimedia Images

Prima sondă lunară rusă lansată în aproape 50 de ani, Luna-25, a intrat cu succes pe orbita lunară, miercuri, a anunţat agenţia spaţială rusă Roscosmos, citată de News.ro.

„Pentru prima dată în istoria modernă a Rusiei, o staţie automată a fost plasată pe orbita lunară la ora 12:03, ora Moscovei (şi a României). Toate sistemele de pe Luna-25 funcţionează normal, iar comunicarea cu aceasta este stabilă”, a declarat pentru AFP serviciul de presă al Roscosmos.

Lansarea sondei Luna-25 este prima misiune lunară pentru Moscova din 1976, când URSS a fost pionier în cucerirea spaţiului.

Punerea pe orbita lunară a fost realizată cu ajutorul motorului sondei, care a fost pornit de două ori de la ora 11:57, ora Moscovei, prima dată timp de 243 de secunde şi a doua oară timp de 76 de secunde, a explicat Roscosmos într-un comunicat de presă.

Sonda va orbita în jurul Lunii, la 100 de kilometri de suprafaţa acesteia, înainte de a aseleniza, lunea viitoare, la nord de craterul Boguslavsky de la Polul Sud al Lunii, potrivit agenţiei ruse.

„Pentru prima dată în istorie, aselenizarea va avea loc la Polul Sud al Lunii”

„Pentru prima dată în istorie, aselenizarea va avea loc la Polul Sud al Lunii. Până acum, toată lumea a aterizat în zona ecuatorială”, a declarat entuziasmat un înalt oficial al Roscosmos, Aleksandr Blohin, într-un interviu recent acordat ziarului oficial Rossiiskaia Gazeta.

Duminică, camerele instalate pe sondă au realizat primele fotografii din spaţiu, care arată părţi ale sondei cu Pământul şi Luna în depărtare, a anunţat Roscosmos.

Sonda de aproape 800 de kilograme, transportată de o rachetă Soiuz, a decolat în noaptea de 10 spre 11 august de pe cosmodromul Vostocini din Orientul Îndepărtat.

Sonda, care va rămâne pe Lună timp de un an, va avea misiunea de a preleva mostre şi de a analiza solul lunar.

Misiunea este menită să dea un nou impuls sectorului spaţial rusesc, care se luptă de ani de zile cu probleme de finanţare şi scandaluri de corupţie, iar acum este izolat de conflictul din Ucraina.

Preşedintele Vladimir Putin a promis că va continua programul spaţial rusesc în ciuda sancţiunilor, citând ca exemplu trimiterea primului om în spaţiu de către URSS în 1961, într-o perioadă de escaladare a tensiunilor dintre Est şi Vest.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri