Stratul de gheață din Groenlanda s-ar putea topi mult mai repede decât se credea. Experți: Toate orașele de coastă din lume, în pericol

Data publicării:
groenlanda
Cercetătorii au descoperit că în urmă cu  peste 400.000 de ani Groenlanda ar fi arătat foarte diferit față de cum este astăzi, fără gheață și cu multă vegetație. FOTO: Profimedia Images

Cercetătorii au descoperit că în urmă cu  peste 400.000 de ani Groenlanda ar fi arătat foarte diferit față de cum este astăzi, fără gheață și cu multă vegetație. Această nouă descoperire stârnește îngrijorare printre experți, care spun că stratul de gheață care acoperă insula nu este atât de stabil precum se credea și că s-ar putea topi mult mai repede decât se aștepta, potrivit Sky News.

Studiul, publicat în jurnalul Science, a ridicat îngrijorarea cu privire la faptul că stratul de gheață din Groenlanda ar putea să nu fie atât de stabil precum se credea anterior și oferă informații despre modul în care peisajul regiunii ar putea reacționa la schimbările climatice.

Cercetătorii au analizat sedimentele extrase dintr-o carotă de gheață, care au arătat urme de frunze și mușchi din acea perioadă.

Acesta indică faptul că o mare parte din gheața Groenlandei s-a topit atunci când Pământul s-a încălzit moderat, între 424.000 și 374.000 de ani în urmă, ceea ce a dus la creșterea nivelului global al mării cu între doi și șase metri.

Cercetarea contrazice opinia larg răspândită conform căreia o mare parte din stratul de gheață din Groenlanda există de cel puțin un milion de ani, dacă nu mai mult.

Paul Bierman, geolog și profesor la Universitatea Vermont din SUA, a declarat: „Este într-adevăr prima dovadă incontestabilă că o mare parte din stratul de gheață din Groenlanda a dispărut atunci când s-a încălzit.”

Carota de gheață analizată în cadrul noii cercetări are o lungime de aproape patru metri și a fost forată la Camp Century, în nord-vestul Groenlandei, care a servit drept bază militară secretă a SUA în timpul Războiului Rece.

Proba de gheață a fost uitată într-un congelator timp de decenii și redescoperită accidental în 2017.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că sedimentele din carota de gheață au fost depuse de apele curgătoare în timpul unei perioade de încălzire numită Stadiul 11 al izotopilor marini.

Pe lângă faptul că era lipsită de gheață, Groenlanda s-ar fi putut transforma în acea perioadă într-o tundră acoperită de copaci.

Autorii cercetării au declarat că acest studiu este esențial pentru a înțelege cum va reacționa în viitor calota de gheață a Groenlandei la schimbările climatice.

Potrivit oamenilor de știință, calotele de gheață din regiune conțin suficientă apă pentru a provoca o creștere a nivelului mării cu șapte metri, ceea ce ar pune în pericol toate orașele de coastă din lume.

Profesorul Bierman a declarat: „Trecutul Groenlandei, păstrat în aproape patru metri de sol înghețat, sugerează un viitor cald, umed și în mare parte fără gheață pentru planeta Pământ, cu excepția cazului în care putem reduce dramatic concentrația de dioxid de carbon din atmosferă.”

Tammy Rittenour, profesor în cadrul Departamentului de Geosțiințe de la Universitatea de Stat din Utah, a declarat: „Dacă topim doar porțiuni din calota glaciară a Groenlandei, nivelul mării crește dramatic.”

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri