Tinerii au ajuns să petreacă 11 ore în fața ecranelor. Medicii avertizează că se pot alege cu probleme grave de sănătate

Data actualizării: Data publicării:
copil care sta pe telefon
Medicii avertizează că tinerii se pot confrunta cu probleme grave de sănătate. FOTO: Shutterstock

Adolescenții au ajuns să petreacă excesiv de mult timp în fața ecranelor: până la 11 ore, arată un studiu recent făcut în rândul tinerilor britanici. Fie că vorbim de telefon, tabletă sau laptop, orele petrecute în aceeași poziție, de multe ori incorectă, duc la probleme de sănătate. Din ce în ce mai mulți tineri ajung la doctor, cu deformări ale coloanei sau dureri de spate.

Un studiu recent publicat la începutul acestui an într-un jurnal medical din Marea Britanie arată că adolescenții au ajuns să petreacă până la 11 ore pe zi în fața ecranelor, spre neplăcerea părinților lor.

Ca să înțelegem fenomenul ar fi interesant să ne uităm la statele care au date despre acest fenomen.

În Statele Unite, de exemplu, conform datelor Statista, s-a constatat că 31% dintre copiii de opt ani respondenți la acest sondaj din 2022 dețin un smartphone, față de doar 11% în 2015. Este vorba, deci, de o creștere de 20 de procente în doar șapte ani.

Medicii avertizează că tinerii se pot confrunta cu probleme grave de sănătate

Un alt studiu recent, dar care vine din urma a multe alte studii despre posturi greșite și impactul tehnologiei asupra copiiilor, leagă aceste ore petrecute de copii aplecați în fața ecranului sau în poziții incorecte de o creștere alarmantă a problemelor medicale. Nu doar că ajung în cabinet cu dureri de spate, dar le scade capacitatea de a participa in activități fizice si are un impact negativ asupra notelor. Acestor probleme li se adaugă și probleme de concentrare, atenție sau psihologice.

Studiile ne arată că odată cu orele petrecute în viața virtuală, crește și riscul ca adolescenții și copiii să sufere de tulburări de comportament.

La nivel mondial se estimează că 6,5 din opt miliarde de oameni din lume folosesc device-uri electronice.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri