VIDEO. Al treilea zbor al elicopterului Ingenuity pe Marte, „mai repede și mai departe”, surprins de camera roverului Perseverance

Data actualizării: Data publicării:
Elicopterul Ingenuity al NASA in timpul celui d-al treilea zbor pe planeta marte
Elicopterul Ingenuity al NASA a a efectuat cu succes al treilea zbor pe planeta Marte. Foto: NASA

Elicopterul Ingenuity al NASA a a efectuat cu succes al treilea zbor pe planeta Marte, zburând mai departe şi mai repede decât a făcut-o în celelalte două misiuni anterioare, a anunțat NASA. Zborul a fost filmat de camera roverului Perseverance, la bordul căruia micul elicopter a ajuns pe Planeta Roșie.

„Elicopterul nostru continuă să stabilească recorduri, zburând mai repede și mai departe. Elicopterul spațial demonstrează capacități vitale care ar putea permite adăugarea unei componente aeriene la viitoarele misiuni pe Marte și mai departe”, a scris NASA pe Twitter.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Ingenuity a parcurs 50 de metri, atingând o viteză de 2 metri pe secundă, adică 7 kilometri la oră. Misiunea a durat 80 de secunde.

„Zborul de astăzi corespunde cu ceea ce am planificat, însă a fost totuşi incredibil”, a declarat managerul programului, Dave Lavery, citat într-un comunicat de presă al NASA, potrivit Agerpres.

Acest zbor cu deplasare laterală a fost un test pentru sistemul de navigaţie autonomă al elicopterului, care efectuează acest traseu pe baza informaţiilor primite în prealabil.

„Dacă Ingenuity zboară prea repede, algoritmul de zbor nu poate identifica terenul”, a explicat NASA.

Zborul în atmosfera subțiată a planetei Marte este mult mai dificil decât pe Terra. De aceea, Ingenuity a avut nevoie de tehnologie ultraperformantă pentru a-și putea desfășura misiunea. Elicele sale din fibră de carbon se învârt de 8 ori mari repede decât ale unui elicopter care zboară pe Terra, la circa 2.400 de rotații pe minut.

Are celule solare, baterii, două camere de flmat – una alb-negru și alta color – sisteme de navigație, computer de bord. Toate acestea sunt integrate într-un aparat de mărimea unui chihuahua.

Agenţia spaţială pregăteşte un al patrulea zbor. Gradul de dificultate creşte în cadrul acestor zboruri pentru a testa limitele Ingenuity.

Experimentul Ingenuity se va opri indiferent de rezultate peste aproximativ o lună, pentru a-i permite roverului Perseverance, la bordul căruia mini-elicopterul a ajuns pe Marte, să se dedice misiunii sale principale: căutarea urmelor care ar putea să ateste prezenţa unor forme străvechi de viaţă pe Planeta Roşie.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri