VIDEO. Programată să ucidă în masă. Micro-drona și viitorul sumbru al armelor autonome

Data actualizării: Data publicării:
atacuri

Un scurtmetraj realizat de un ONG ilustrează un viitor înspăimântător al tehnologiei, în care armele autonome se întorc împotriva oamenilor.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Filmul face parte din campania derulată de o organizație non-guvernamentală – Campaign to STOP Killer Robots - care militează pentru impunerea de urgență a unei interdicții în domeniului tehnologic care se ocupă cu dezvoltarea roboților de distrugere în masă. În clip, este prezentată o dronă de mărimea unui fluture, dar cu o forță letală greu de oprit.

Scurtmetrajul va fi proiectat luni în cadrul unui eveniment organziat la sediul ONU, o dezbatere despre viitorul armelor convenționale organizată de Campaign to STOP Killer Robots, transmite The Guardian.

Stuart Russell, un cercetător în inteligență artificială al Universității din California, spune că armele autonome vor avea un impact „devastator” asupra libertății și siguranței umane. De aceea, este imperativă crearea unui cadru legal pentru a ține sub control viteza cu care se dezvoltă această ramură tehnologică.

„Tehnologia ilustrată în film este pur și simplu o integrare a capacităților existente. Nu este science fiction. De fapt, este mai ușor de realizat decât vehiculele autonome, care necesită standarde mult mai înalte de performanță”, afirmă Russell, citat de cotidianul britanic.

În timp ce tipurile de drone militare cunoscute până acum sunt folosite, de obicei, pentru operațiuni de supraveghere și atacuri operate uman, armele autonome pot scăpa oricând de sub acest factor de control, luând decizii independente.

Russell vorbește despre semnarea unui tratat de interzicere a fabricării la scară largă a sistemelor armate bazate pe inteligență artificială.

În luna august, Elon Musk şi 115 alte personalităţi ale industriei roboticii şi inteligenţei artificiale au cerut Naţiunilor Unite, prin intermediul unei scrisori, să ia măsuri ferme împotriva pericolului armelor autonome.

Între semnatari se mai află co-fondatorul Google Deepmind, Mustafa Suleyman, şi directori globali ai companiei daneze Universal Robotics şi Element AI din Canada.

„Armele autonome letale riscă să devină a treia revoluţie în război. Odată dezvoltate, conflictele armate vor avea loc la o scară fără precedent şi mai repede decât pot înţelege oamenii”, avertizează scrisoarea.

Pot fi arme ale terorii, arme care teroriează şi arme care pot fi folosite de terorişti împotriva oamenilor nevinovaţi, care pot fi piratate pentru a fi folosite într-un mod nedorit, se mai arată în scrisoare, care avertizează că timpul pentru a acţiona este scurt.

Elon Musk a emis deja mai multe avertismente referitoare la pericolul reprezentat de inteligenţa artificială. Săptămâna trecută a scris pe Twitter: „Dacă nu sunteţi îngrijoraţi de inteligenţa artificială ar trebui să fiţi. Este mult mai riscantă decât Coreea de Nord”.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri