Exclusiv Șeful ANPC: Ratele românilor trebuie rediscutate cu banca, altfel pot deveni credite neperformante

Data actualizării: Data publicării:
Horia Constantinescu președintele ANPC dă un interviu pentru digi24.ro în București, pe 31 mai 2023.
Horia Constantinescu, președintele ANPC. Foto: captură video

Președintele ANPC Horia Constantinescu a declarat într-un interviu pentru Digi24.ro că românii ar trebui să ceară recalcularea ratelor pe care le au la bănci, iar instituțiile financiare ar trebui să le recalibreze pentru a evita riscul acumulării de credite neperformante.

ANPC a amendat, recent, 19 bănci până acum pentru modul în care calculează ratele la creditele pentru persoane fizice. Acestea au fost acuzate de "practici comerciale înşelătoare" legate de modul în care calculează ratele creditelor.

Întrebat ce ar trebui să facă clienții în acest context, președintele ANPC a răspuns:

"Ratele românilor trebuie rediscutate, în opinia mea, cu banca, pentru a se întoarce în zona în care ele au fost stabilite inițial. Iau un exemplu. Un consumator mi-a scris că are venituri nete de 2.200 de RON și rata la bancă de 1.860, crescută de la undeva 500 de RON. De ce nu începe banca, sau oricare dintre băncile, iată, atât de vătămate în imagine de ceea ce a spus Constantinescu, de ce nu încep să vadă - nu cumva și ei au vătămat viețile multor consumatori? Între imagine și viață hai să calibrăm puțin".

Horia Constantinescu a adăugat că băncile ar trebui să-și asume recalibrarea ratelor pentru a evita creditele neperformante.

"Trebuie să o recalibreze. Trebuie să înțeleagă că trebuie să poarte discuții cu consumatorii legate de riscuri, pentru că altfel ratele de la aceștia vor deveni acele credite neperformante despre care băncile spun că nici nu prea au auzit despre ele... Noi am auzit că unele dintre ele ar vinde societăților de recuperări creanțe. Dar e la nivel de zvon. Noi mai merge în piață, în control, și mai auzim lucruri".

Horia Constantinescu a precizat, totuși, că ratele trebuie plătite în continuare, însă le-a spus consumatorilor că ANPC va continua verificările în bănci.

"Trebuie să ajungă la bancă și indiferent de ce le spun, de tipul: «nu ne interesează» sau de tipul: «vom contesta procesul» să se gândească că ceea ce s-a constatat va avea cu siguranță consecințe. Noi analizăm acum cele 200 de informări primite pe adresa de mail pe care noi am pus-o la dispoziția consumatorilor despre situațiile de care tot vorbim. Ce s-a întâmplat cu evoluția ratelor", a spus Constantinescu.

Președintele ANPC spune că în continuare băncile nu le prezintă clienților toate riscurile pe care și le asumă atunci când iau un credit și spune că, înainte de a se împrumuta, românii ar trebui să completeze un chestionar de cunoștințe financiare, afirmând că acesta ar trebui să funcționeze ca un examen pentru permisul de conducere.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri