Semnal de alarmă după ce articole sanitare au fost găsite în conducte: Măștile și mănușile nu se aruncă în toalete și nici pe stradă!

Data publicării:
manusi chirurgicale - GettyImages - 19 august 2015
Foto; Getty Images

Nu știm să aruncăm măștile și mănușile după ce le folosim. Este concluzia autorităților din Timișoara care au tras un semnal de alarmă după ce angajații stației de epurare au găsit o mulțime de articole sanitare în conducte. Reprezentanții companiei de apă și canal fac apel la cetățeni să nu mai arunce măștile și mănușile în vasul de toaletă sau pe stradă, pentru că pot contamina mediul înconjurător.

Cu aceste imagini s-au obișnuit deja angajații stației de epurare din Timișoara. Oamenii adună zilnic zeci de măști și mănuși aruncate în toalete de timișoreni.

„În afară de deșeurile obișnuite prezente în stația de epurare și în rețeaua de canalizare, au apărut și aceste măști și mănuși care sunt atât de des folosite în această perioadă. Facem un apel pe această cale către toți cetățenii, să se gândească înainte să arunce astfel de deșeuri în sistemul de canalizare”, spune Cristina Borca, purtător de cuvânt al companiei de apă din Timișoara.

Pe de altă parte, în ultimele zile, de când în Timișoara măștile au devenit obligatorii în mijloacele de transport în comun și la cumpărături, în jurul magazinelor au apărut primele măști aruncate pe jos. Acest gest ne poate costa infectarea cu coronavirus, cred specialiștii.

Dr. Virgil Musta - specialist boli infecțioase: „Orice deșeu din acesta aruncat în toaletă înfundă toaleta, ceea ce creează un disconfort major și această lipsă de curățenie, de salubrizare, favorizează dezvoltarea infecțiilor. Deci trebuie să fim foarte precauți cu igiena noastră, igiena colectivă”.

Dacă nu suntem acasă și nu avem posibilitatea să aruncăm aceste deșeuri la tomberonul propriu, dacă suntem pe stradă, trebuie să ne scoatem cu grijă mănușile, ca să nu ne contaminăm. Medicii ne sfătuiesc ca atunci când aruncăm mănușile, să folosim o pungă de plastic în care vom introduce și masca, pe care o scoatem fără să atingem părțile care ar putea fi contaminate. Introducem și masca în această pungă, încercăm să sigilăm punga cât mai bine și abia apoi o vom arunca la tomberon. Important este ca în acest moment să nu mai atingem niciun obiect și să ne spălăm imediat pe mâini, iar dacă nu avem posibilitatea să ne spălăm pe mâini, vom recurge la un dezinfectant.

Apa potabilă este zilnic verificată la Timișoara în laboratorul furnizorului de apă și canalizare, iar de la începutul pandemiei, controalele s-au intensificat.

Editor web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cine este principalul suspect în cazul crimei din Brăila. A avut nevoie de 33 de secunde pentru a-și executa...
Digi FM
Un cântăreț de 35 de ani a murit electrocutat, în timp ce susținea un concert. Bărbatul era căsătorit de doar...
Pro FM
Britney Spears, noi detalii după divorțul de Sam Asghari: „Nu voi mai fi niciodată cu un alt bărbat”
Film Now
Julia Roberts, fotografie inedită cu soțul ei, la aniversarea a 22 de ani de căsnicie. Fanii: „Dragostea...
Adevarul
Cel mai eficient tratament pentru alcoolici. Cum recunoaștem semnele
Newsweek
Ce bere este bună pentru stomac și nu îngrașă? Care este ”secretul”? Este demonstrat științific
Digi FM
Fostul astronaut Buzz Aldrin, declarații despre Anca, românca pe care a luat-o de soție: „Sunt cel mai...
Digi World
Când e cel mai bine să faci dușul zilnic. Așa scapi de stres și de unele alergii, dar îți ajuți și pielea
Digi Animal World
„Fantoma” unui câine a fost surprinsă pe camerele de supraveghere. Imaginile au stârnit o dezbatere în mediul...
Film Now
Primul soț al lui Shannen Doherty, un actor cu trecut întunecat și „un supraviețuitor al cancerului”: Ea a...
UTV
Anitta a atras toate privirile intr-un bikini cu steagul Romaniei. Artista a fost surprinsa pe un yacht in...