INTERVIU CU OAMENI MARI. Ana Pascu: În scrimă se făceau înainte blaturi, acum nu se mai poate

Data publicării:
24112012 20pascu-35065

Fosta sportivă i-a explicat Mirunei că duelul s-a transformat în scrimă la începutul secolului XX, atunci când a fost, practic, interzisă practicarea duelului.

Ana Pascu spune că orice copil care este dezvoltat normal și are o minte normală poate să ajungă campion, dar depinde pe mâna cui ajunge. „Este un sport greu, nu este un sport ușor. Dar ai niște avantaje extraordinare.... Ai nevoie de memorie bună, de concentrare... și treaba asta se poate face prin scrimă. Noi avem o serie de procedee care trebuie învățate și după aceea legate de alte procedee cu care trebuie să rezolvăm problemele din asaltul respectiv”, a explicat fosta glorie a sportului românesc.

Urmăriți mai jos, dar și în materialul video atașat, discuția Mirunei cu doamna Ana Pascu:

Miruna: O să intru direct în subiect și vă întreb: când ați început să faceți scrimă?

Ana Pascu: La 8 ani!

Miruna: 8 ani am si eu!

Ana Pascu: Foarte frumos. La vârsta ta am început să fac scrimă.

Miruna: Există vreo legătură între scrimă și cei trei muschetari?

Ana Pascu: Sigur, ei și-au scos toate mișcările din scrimă, pentru că practic ei se duelau...Deci, știau să facă scrimă.

Miruna: Dvs. de ce ați ales tocmai scrima? Nu este un sport pentru băieți?

Ana Pascu: La început a fost numai pentru băieți. Fetele au început mult mai târziu. Însă întâmplător tatăl meu a fost mare iubitor de sport...De ce i-a plăcut scrima nu am reușit să aflu...I-au plăcut și voleiul, și tenisul de masă, dar de scrimă aproape s-a amorezat și m-a îndrumat el spre scrimă.

Miruna: Ați câștigat medalii la Jocurile Olimpice de la Mexico și Munchen. Cum era sportul atunci față de acum?

Ana Pascu: Atunci tehnica era foarte sofisticată. Distanța între cei doi luptători era foarte mică, nu era atât de atletică scrima...și fetele trăgeau o singură armă... Făceau numai floretă.

Miruna: În scrimă se fac blaturi?

Ana Pascu: Este o întrebare interesantă. Înainte se puteau face, acum nu. Și am să îți explic și de ce. Dacă pierzi, ești aruncat afară imediat și pierzi multe puncte și toată lumea este interesată să facă puncte, pentru că punctele respective se reportează la celălalt concurs și tot așa până la Campionatul Mondial, respectiv Jocurile Olimpice. Și îți dă calificarea... Și toată lumea vrea să participe la Jocurile Olimpice. Asta e ținta finală a oricărui sportiv de performanță.

Miruna: Facem ce facem și tot la bani ajungem. Căr de mult se poate câștiga din scrimă?

Ana Pascu: Poate că nu numai banii se pot câștiga din scrimă. Din scrimă se pot câștiga multe lucruri. Scrima este un sport care dezvoltă niște calități fizice și psihice care sunt extrem de utile în viața de toate zilele. Și atunci sigur că părinții care cunosc lucrul acesta sunt tentați să își dea copiii la sportul ăsta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri