Primul concurs ecvestru internaţional după 20 de ani

Data actualizării: Data publicării:
balcaniada cai

Competiţiile ecvestre internaţionale revin în România după mai bine de 20 de ani de absenţă. Aproape 300 dintre cei mai titraţi jochei participă în acest sfârşit de săptămână la Balcaniada de Sărituri peste Obstacole, un eveniment sportiv elegant şi spectaculos. Nouă ţări şi-au trimis sportivii în România, iar valoarea cailor participanţi la concurs depăşeşte 50 de milioane de euro.

Călăreţul care a stârnit admiraţie în public are doar 12 ani. Mai mult de 14 nu are niciun jokeu de la categoria copii. 32 s-au întrecut la Balcaniada de sărituri peste obstacole, iar aurul a revenit Turciei. Sportivii noştri au obţinut medalia de bronz.

Sara Muşetescu, jokeu: „Am făcut nişte greşeli, dar ea m-a ajutat foarte mult. Sportul asta e foarte greu. Ai nevoie de foarte multe calităţi şi, în principiu, de armonia dintre cal şi călăreţ.”

O legătură care se stabileşte după ani de muncă.

Reporter: Cât de mult vă antrenaţi?

Ema Roescu, jokeu: În fiecare zi, în afară de luni şi marţi, când are şi el liber.

Reporter: Vă înţelegeţi bine?

Ema Roescu, jokeu: Destul de bine.

Balcaniada de sărituri peste obstacole a adus în România aproape 300 de jokei, dar şi cai foarte scumpi.

Ioana Ciurlea, reporter Digi24: „50 de milioane de euro valorează toţi caii înscrişi la această balcaniadă. E mai mult decât valorează fotbaliştii pe care îi are ţara noastră în liga întâi. Nu e de mirare atunci că şi condiţiile în care sunt ţinuţi aceşti cai sunt speciale. Au parte de ventilatoare, mâncare la discreţie şi, bineînţeles, multă dragoste.”

De mai bine de 20 de ani România nu a mai organizat o astfel de competiţie pentru că nu a îndeplinit condiţiile impuse de Federaţia Ecvestră Internaţională.

Vlad Bontea, preşedintele Federaţiei Ecvestre Române: „Am scris istorie ieri (vineri – n.r.), avem medalia de aur la seniori, după 24 de ani. Mi-au făcut o bucurie imensă băieţii de la seniori. Tot ieri (vineri – n.r.) am luat şi argint la tineret.”

Competiţia ecvestră se încheie dumincă, atunci când se vor stabili şi câştigătorii individuali la sărituri peste obstacole.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri