CIO autorizează participarea sportivilor ruşi şi belaruşi sub un drapel neutru la JO de la Paris

Data actualizării: Data publicării:
cercurile olimpice in fata sediului cio
CIO autorizează participarea sportivilor ruşi şi belaruşi sub un drapel neutru la JO de la Paris. Foto: Profimedia

Comitetul Internaţional Olimpic a autorizat vineri participarea sportivilor ruşi şi belaruşi la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 (26 iulie-11 august) sub un drapel neutru, relatează AFP.

Comitetul Internaţional Olimpic a autorizat vineri participarea sportivilor ruşi şi belaruşi la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 (26 iulie-11 august) sub un drapel neutru, relatează AFP. 

Doar unsprezece "sportivi individuali neutri" s-au calificat până în prezent pentru această competiţie, mai exact opt ruşi şi trei belaruşi, a precizat CIO într-un comunicat.

Din Ucraina s-au calificat aproximativ şaizeci de sportivi.

După ce le-a interzis ruşilor şi belaruşilor accesul în sportul mondial la sfârşitul lunii februarie 2022, în urma invaziei ruseşti în Ucraina, CIO a adoptat o abordare în două etape pentru a organiza reintegrarea lor, explicând în mod repetat că sportivii nu ar trebui să „plătească” pentru acţiunile guvernului lor.

În martie, organizaţia olimpică a recomandat mai întâi federaţiilor internaţionale să îi reintegreze pe ruşi şi belaruşi sub un steag neutru în competiţiile lor, amânându-şi în acelaşi timp decizia privind Jocurile Olimpice de la Paris din 2024 şi cele de la Milano-Cortina din 2026 "până la un moment oportun".

Organismul olimpic şi-a acordat timp pentru a evalua modul în care s-au desfăşurat competiţiile, care a fost considerat în general satisfăcător, şi pentru a vedea cum evoluează poziţia guvernului ucrainean. Iniţial, guvernul ucrainean a impus sportivilor săi boicotarea tuturor evenimentelor în care au fost implicaţi ruşi, înainte de a-şi îndulci poziţia în această vară.

De altfel, deşi federaţiile internaţionale au urmat această recomandare în ordine diferită - atletismul, în special, refuză în continuare să îi reintegreze pe ruşi -, cel de-al 12-lea summit olimpic desfăşurat marţi la Lausanne a dat un semnal clar din partea lumii sportive.

Reprezentanţii federaţiilor internaţionale, cele 206 comitete olimpice naţionale şi sportivii au cerut o decizie „apidă”, pentru a permite prezenţa la Paris a unui număr mic de sportivi ruşi şi belaruşi care au reuşit să obţină calificarea.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri