EURO 2020. Ucraina a desfășurat pe Arena Națională un tricou uriaș cu harta contestată de Rusia

Data actualizării: Data publicării:
tricou urias la nationalei ucrainei, cu harta crimeei, afisat de jucatori pe arena nationala inaintea meciului ucraina macedonia de nord de la euro2020
Un tricou uriaș cu harta Crimeei, care a stârnit nemulțumirea Rusiei, a fost afișat pe Arena Națională la partida Ucraina- Macedonia de Nord de la EURO 2020 Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Naţionala de fotbal a Ucrainei a învins formaţia Macedoniei de Nord cu scorul de 2-1 (2-0), joi, pe Arena Naţională din Bucureşti, în Grupa C a turneului final EURO 2020. Înaintea partidei, pe teren a fost afișat un tricou uriaș, care a stârnit furia Rusiei. Moscova a reclamat echipamentul la UEFA, iar forul fotbalistic a impus ucrainenilor să ascundă sloganul folosit de federația de fotbal din Ucraina. Nu același lucru s-a întâmplat cu harta Ucrainei imprimată pe pieptul echipamentului, care conținea și Crimeea. Aceasta a rămas, UEFA neimpunând nimic referitor la hartă. Și tricourile Macedoniei de Nord au stârnit un scandal la EURO 2020. Grecia a reclamat la UEFA că pe acestea este trecut acronimul federației FFM, adică Federația de Fotbal a Macedoniei și nu a „Macedoniei de Nord” cum este denumirea oficială a țării. În acest caz UEFA nu a mai intervenit.

Echipa antrenată de Andrei Şevcenko s-a impus prin golurile marcate de Andrei Iarmolenko (29) şi Roman Iaremciuk (34), iar pentru Macedonia de Nord a punctat Ezgjan Alioski (57).

De remarcat că ambele echipe au ratat câte un penalty, Macedonia prin Alioski, dar acesta a trimis în plasă mingea respinsă de portar, iar Ucraina prin Ruslan Malinovski.

Ucraina a controlat jocul din start şi prima sa ocazie a venit în min. 5, când Karavaev a şutat din voleu peste poartă, după o minge respinsă de Dimitrievski. Malinovski a fost aproape de gol (8), însă şutul său la colţul scurt a fost respins în corner de Dimitrievski. Echipa antrenată de Şevcenko a ratat o mare şansă în min. 11, prin Iaremciuk, care a scăpat singur spre poartă, dar a preferat să încerce o pasă şi a fost blocat de Ristovski.

Prima acţiune mai închegată de macedonenilor a venit în min. 15, când Nikolov, fostul jucător al echipei FC Viitorul, a şutat imprecis din poziţie bună. Un minut mai târziu, Elmas a reluat la colţul scurt, în plasa laterală, centrarea lui Nikolov.

Ucraina continuat să atace în valuri, iar Iarmolenko a avut un şut blocat de Velkovski (23), după care a fost oprit de Dimitrievski la 6 metri (28).

„Galbenii” au deschis scorul în min. 29, după un corner executat de Malinovski, Karavaev a reluat acrobatic cu călcâiul, iar Iarmolenko trimis în plasă de la bara a doua.

Ucraina şi-a dublat avantajul în scurt timp (34), Iaremciuk scăpând singur cu portarul după pasa lui Iarmolenko.

Macedonia de Nord a reuşit să trimită mingea în plasă prin Pandev, dar golul a fost anulat pentru ofsaid (39).

Până la pauză, Ucraina a mai avut o şansă notabilă, dar şutul lui Karavaev (40), blocat Velkovski a fost reţinut cu emoţii de Dimitrievski.

La reluare, macedonenii au fost mai incisivi şi au avut şansa de a înscrie în min. 47, la o pătrundere a lui Ademi, dar şutul acestuia la colţul scurt a fost respins miraculos de Buşcean scoate miraculos.

Dimitrievski s-a remarcat la poarta cealaltă (51), la lovitura liberă executată de Malinovski din flancul drept, iar la cornerul care a urmat Zabarnîi (52) i-a dat şi el emoţii lui Dimitrievski.

În min. 57, Macedonia de Nord a redus din diferenţă, prin Ezgjan Alioski, după ce penalty-ul executat de jucătorul lui Leeds a fost respins de Buşcean. Lovitura de pedeapsă s-a acordat pentru faultul lui Karavaev la Pandev, după ce şutul lui Trajkovski fusese deviat în bară de Buşcean.

Ucraina a fost aproape să marcheze al treilea gol prin Malinovski (65), dar mijlocaşul echipei Atalanta a tras pe direcţia portarului.

Pe fondul unui joc echilibrat, Trajkovski a fost periculos, cu un şut din marginea careului, cu pământul, respins cu emoţii de Buşcean (68).

Noul-intrat Ţîgankov, elevul lui Mircea Lucescu la Dinamo Kiev, a ratat o ocazie mare în min. 74, şutând pe lângă de la circa 11-12 metri.

Ucraina a beneficiat şi ea de un penalty (84), dar şutul lui Malinovski a fost respins de portarul Dimitrievski. Arbitrul argentinian a acordat penalty-ul, la semnalizarea arbitrilor video şi după ce a consultat imaginile, pentru un henţ comis câteva minute mai devreme de la Avramovski, la lovitura liberă a lui Malinovski.

Ultima ocazie a macedonenilor a fost ratată de Trajkovski, care a şutat periculos la colţul lung (90+4).

Ucraina a obţinut prima sa victorie în grupă, după 2-3 cu Olanda, la Amsterdam, în timp ce debutanta Macedonia de Nord a pierdut al doilea joc la rând, după 1-3 cu Austria.

Joi are loc şi celălalt meci al grupei, Olanda - Austria, la Amsterdam.

În ultima etapă, pe 21 iunie, Ucraina va înfrunta Austria la Bucureşti, iar Macedonia se va deplasare la Amsterdam pentru partida cu Olanda.

Ucraina - Macedonia de Nord 2-1 (2-0)
Au marcat: Andrei Iarmolenko (29), Roman Iaremciuk (34), respectiv Ezgjan Alioski (57).
Ezgjan Alioski a ratat un penalty în min. 57 (a apărat Gheorghi Buşcean).
Ruslan Malinovski (Ucraina) a ratat un penalty în min. 84 (a apărat Stole Dimitrievski).
Bucureşti, Arena Naţională. EURO 2020 - Grupa C

Au evoluat echipele:

UCRAINA: 1. Gheorghi Buşcean - 21. Aleksandr Karavaev, 13. Ilia Zabarnîi, 22. Mikola Matvienko, 16. Vitali Mikolenko - 10. Mikola Şaparenko (5. Serghei Sidorciuk, 78), 6. Taras Stepanenko, 17. Aleksandr Zincenko - 8. Ruslan Malinovski (2. Eduard Sobol, 90+2) - 7. Andrei Iarmolenko (căpitan; 15. Viktor Ţîgankov, 70), 9. Roman Iaremciuk (19. Artem Besedin, 70).
Selecţioner: Andrei Şevcenko.
Rezerve neutilizate: 12. Andrei Piatov, 23. Anatoli Trubin - 3. Gheorghi Sudakov, 4. Serghei Krivţov, 11. Marlos, 14. Evgheni Makarenko, 24. Aleksandr Timcik, 26. Artem Dovbik.

MACEDONIA DE NORD: 1. Stole Dimitrievski - 13. Stefan Ristovski, 14. Darko Velkovski (7. Ivan Trickovski, 85), 6. Visar Musliu - 16. Boban Nikolov (9. Aleksandar Trajkovski, 46), 5. Arijan Ademi (4. Kire Ristevski, 85), 20. Stefan Spirovski (25. Darko Curlinov, 46), 8. Ezgjan Alioski - 17. Enis Bardhi (24. Daniel Avramovski, 77) - 10. Goran Pandev (căpitan), 21. Eljif Elmas.
Selecţioner: Igor Angelovski.
Rezerve neutilizate: 12. Risto Jankov, 22. Damjan Siskovski - 2. Egzon Bejtulai, 11. Ferhan Hasani, 15. Tihomir Kostadinov, 23. Marjan Radeski, 26. Milan Ristovski.

Cartonaşe galbene: Şaparenko (43), Avramovski (83).

Duelul tricourilor contestate. Rusia pe cele ale Ucrainei, Grecia pe cele ale macedonenilor

UEFA a respins solicitarea Greciei privind tricoul purtat la turneul final al EURO 2020 de componenţii naţionalei de fotbal a Macedoniei de Nord, scandal care a survenit după cel dintre Rusia şi Ucraina, scrie AFP.

Organismul european a confirmat că a primit o scrisoare din partea guvernului grec în care se protestează împotriva acronimului FFM (Federaţia de Fotbal din Macedonia) vizibil pe echipamentul nord-macedonenilor.

Nikos Dendias, ministrul de externe din Grecia, a trimis o scrisoare şi către omologul său nord-macedonean, în care solicita ca echipa de fotbal a Macedoniei de Nord să respecte acordul de la Prespa, prin care numele ţării a fost schimbat.

UEFA a opinat însă că sunt îndeplinite aceste cerinţe prin utilizarea termenului Federaţia de Fotbal a Macedoniei de Nord în toate comunicările sale.

Aşa cum se ştie, într-un alt scandal asemănător, selecţionata Ucrainei a fost obligată să acopere sloganul Glorie eroilor de pe tricourile sale pentru EURO 2020, contestat de Rusia. Ucrainenii au ascuna sintagma respectivă cu o mini-hartă a ţării.

UEFA a cerut o modificare a tricoului ucrainean, înaintea startului Campionatului European de fotbal, considerând ca fiind politic sloganul respectiv, pe fondul conflictului ruso-ucrainean, potrivit Agerpres.

Federaţia ucraineană de fotbal (AUF) anunţase ulterior că a ajuns la un compromis cu forul european în acest litigiu, primul incident diplomatic al turneului care s-a deschis vineri seara la Roma şi se va încheia pe 11 iulie la Londra.

Conform UEFA, selecţionata ucraineană a acoperit sloganul Glorie eroilor imprimat în interiorul gulerului tricourilor de joc cu o ţesătură reprezentând harta Ucrainei, înconjurând sigla federaţiei.

Vor acoperi sloganul, iar acest lucru va fi verificat de către delegatul UEFA înaintea fiecărui meci, a indicat un purtător de cuvânt al forului fotbalistic european, estimând că acest aranjament nu este diferit de ceea ce a fost decis” deja.

Federaţia rusă de fotbal anunţase săptămâna trecută că a adresat o scrisoare Uniunii Europene de Fotbal (UEFA) pentru a denunţa noul tricou al selecţionatei ucrainene pentru turneul final al EURO 2020, pe care figurează Crimeea, anexată de Rusia în 2014, precum şi regiunile Doneţk şi Lugansk, controlate de separatiştii pro-ruşi.

De asemenea, pe tricouri mai figurează sloganurile Glorie Ucrainei! Glorie Eroilor!, făcând referire la un cântec patriotic devenit strigăt mobilizator pentru manifestanţii care l-au înlăturat pe fostul aliat al Kremlinului, Viktor Ianukovici, după o mişcare populară în 2014.

Editor : L.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri