VIDEO Patronii saudiți ai clubului de fotbal Newcastle United îi nemulțumesc pe unii fani, care îi bănuiesc de ambiții ascunse

Deutsche Welle Data publicării:
newcastle
Unii fani consideră că echipa lor de fotbal din Newcastle a cedat la „spălarea sportivă” saudită. Foto: captură video Deutsche Welle

Echipa de fotbal Newcastle United a lâncezit mult timp la subsolul Premier League. Dar în 2021, preluarea cu susținere din Arabia Saudită a făcut din Newcastle cel mai bogat club din lume. Pentru unii fani, precum Daniel, nu e un motiv de bucurie. Newcastle este finanțat de un fond public de investiții din Arabia Saudită. Iar Daniel bănuiește că la mijloc ar putea fi alte motive decât o simplă pasiune pentru sport. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vineri la ora 22:30 și în reluare sâmbătă, de la ora 19:30.

Newcastle s-a întors. Fanii clubului englez de fotbal își redescoperă mândria față de echipă. Ani de zile, Newcastle United a fost în dificultate. Dar totul s-a schimbat de când un consorțiu saudit a preluat clubul și a cheltuit aproximativ 300 de milioane de euro pentru a angaja talente de top. 

- „E ceva ce așteptăm de atât de mult timp... Iar acum, că suntem aici, e un sentiment uriaș. 

- „Vrem doar să vedem un trofeu din nou aici. Asta e tot ceea ce ne preocupă în acest moment. Ca să fie bine. 

Dar nu toată lumea este fericită, și nici Daniel Spraggon. Timp de 30 de ani, el a fost un obișnuit al stadionului. Acum vine doar pentru o privire rapidă, și apoi pleacă, în semn de protest. 

Daniel Spraggon, suporter Newcastle United„Nu mai pot să stau acolo, aproape de teren. E dezamăgitor. E trist, dar simt că nu pot fi acolo. Mă simt inconfortabil. E vorba despre... da, e vorba despre valori”. 

Sute de alți fani simt la fel. Daniel se uită acum la meciuri în barul local. În esență, statul saudit deține acum pachetul majoritar de acțiuni al clubului său. 

Daniel Spraggon, suporter Newcastle United: „Cred că odată ce o altă țară, un stat, preia clubul tău, trebuie să fii conștient. Trebuie să fii atent la cum se comportă și la impactul pe care acest lucru îl are asupra ta, la ceea ce înseamnă pentru orașul tău.” 

La urma urmei, motivele Arabiei Saudite nu sunt doar legate de joc. Țara e foarte bogată în petrol. Dar își atrage critici la nivel internațional pentru situația drepturilor omului. Prim-ministrul saudit, prințul moștenitor Mohammed bin Salman, are reputația de a fi nemilos. Se spune că există dovezi că a ordonat uciderea lui Jamal Khashoggi, un critic al regimului. Prințul moștenitor neagă acuzațiile, dar sunt o pată pentru imaginea sa. Acesta este doar unul dintre motivele pentru care fondul suveran de investiții saudit a cumpărat clubul de fotbal din Newcastle. Fondul public de investiții are o singură misiune: să asigure prosperitatea Arabiei Saudite. Rezervele de petrol se vor epuiza la un moment dat. Bin Salman administrează personal fondul. 

Jurnalistul Aaron Stokes a observat modul în care noii proprietari saudiți și-au îmbunătățit imaginea. 

Aaron Stokes, jurnalist: „Au investit bani în echipa de joc. Chiar și schimbarea numelui barului în Shearer's a fost un lucru foarte, foarte important. Au băgat mâna în buzunar și au ajutat cu adevărat. Știți banca de alimente pentru fani... au donat 150.000 de lire sterline acum câteva luni. 

De asemenea, lângă stadion va fi construită o zonă pentru fani. O mutare care i-a convins pe mulți sceptici. 

Aaron Stokes, jurnalist: „Cu siguranță cred că vor căuta să facă ceva și cu școlile și cu locuințele, mai târziu. Cred că, dacă vă întoarceți aici peste 15 ani, această zonă va fi complet reabilitată. 

Newcastle e un loc ideal. Orașul are nevoie disperată de investiții, în special în domeniul locuințelor. Și sunt multe terenuri pentru construcții, în zone bune. Dar nu este atât de simplu să faci rost de ele. 

Simon Chadwick, suporter Newcastle United: „Nu era nevoie să cumpere un club de fotbal pentru a face acest lucru. Există canale adecvate prin care se pot face lucruri, dar, bineînțeles, aceste canale sunt birocratice, necesită o perioadă lungă de timp. E mult mai ușor dacă poți spune: «Hei, vino la meciul de sâmbătă». E o modalitate excelentă de a construi relații. E o cale excelentă de a stabili un dialog, de a influența.” 

Beneficiile care decurg din deținerea unui club de fotbal sunt evidente și în Manchester. Clubul Manchester City e deținut de Emiratele Arabe Unite, care au cumpărat de la administrația locală un teren într-o zonă centrală și au construit 1.600 de apartamente. Richard Goulding și colegii săi au analizat mai atent afacerea. Ceea ce au găsit i-a șocat. 

Richard Goulding, Universitatea Sheffield: „Primăria a dat terenul foarte ieftin. Toate acestea pentru doar 5 milioane de lire sterline.” 

Primăria spune că nu a putut obține un preț mai bun. Proprietarii clubului vor avea acum profit pentru mulți ani de acum încolo. 

Richard Goulding, Universitatea Sheffield: „Estimăm că li se plătește o chirie de aproximativ 10 milioane de lire sterline pe an, ceea ce reprezintă un flux mare de numerar, iar mulți investitori ar fi încântați să profite de această șansă. 

Așadar, deținerea unui club de fotbal poate deschide uși - în țară și chiar în străinătate, dacă acel club este de renume. 

Simon Chadwick, suporter Newcastle United: „Saudiți se ocupă de rentabilitatea financiară sau economică a investiției sau poate de rentabilitatea politică.” 

Daniel Spraggon e dezamăgit de orașul său. Așa cum vede situația, Newcastle a cedat la „spălarea sportivă” saudită. Iar el nu este pregătit să ia parte la toate acestea.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri