Un "pachet cu biscuiți" de 6 kilograme, expediat din Spania, i-a adus 3 ani de închisoare. Filmul unui flagrant de 40.000 de euro

Data actualizării: Data publicării:
barbat deschide un colet
În interiorul coletului se aflau 6 pachete din material plastic transparent, vidate, care conțineau canabis. Credit foto: Guliver/Getty Images

Un român stabilit în Spania a fost condamnat la 3 ani de închisoare, după ce le-a trimis rudelor din România, prin curier, un colet de 6 kilograme cu... canabis. "Pachetul cu biscuți", cum era denumit de traficanți, a fost ridicat de la firma de curierat de un coleg de-ai destinatarului, care nu știa în ce se bagă. Pe fir au intrat însă și polițiștii, care au pus la cale un flagrant. În discuțiile interceptate de anchetatori, dealerii vorbesc despre "mărar", "o pagubă de 5 kilograme" și o sumă de bani - 40.000 de euro, scrie Ziarul Unirea.

Coletul de 5,5 kilograme cu canabis a fost trimis din Spania spre România, printr-o firmă de coletărie, pe 27.02.2022. Drogurile erau ambalate într-o cutie maro, pe care era aplicată o bandă scotch maro  și o coală de hârtie, cu datele destinatarului.

Pachetul urma să fie ridicat din Sebeș-Lancrăm, județul Alba, și trebuia să ajungă în final în Bistrița-Năsăud. Deși știa ce se află în coletul, cumnatul expeditorului se oferise să-și ajute ruda. Însă, pentru că el nu a putut ajunge la curier în acea zi, a rugat un coleg care avea drum în zonă să ridice pachetul și să îl ducă direct la destinatarul final, însă fără a-i spune acestuia ce transportă.

Pe 4 martie 2022, bărbatul cu rol de șofer a mers să ridice coletul. Polițiștii, scrie sursa citată, aveau deja pontul și urmăreau traseul pachetului cu droguri. După ce a ridicat coletul, șoferul a plecat spre Sibiu, dar a fost oprit în trafic de polițiști, pe DN 1.

"La sediul SCCO Sibiu, în prezența numitului (…) s-a procedat la verificarea amănunțită a coletului. Coletul este format dintr-o cutie de carton, de culoare maro, pe care este aplicată bandă scotch, de culoare maro, iar pe una dintre părți este aplicată o coală de hârtie, pe care sunt inscripționate, următoarele (…) În interiorul coletului s-au identificat 6 pachete din material plastic transparent, vidate, introduse la rândul lor în alte pachete identice celor descrise, ce conțin masă vegetală uscată, de culoare verde-oliv, cu miros și aspect specifice genului canabis", se precizează în rechizitoriul DIICOT.

Ulterior, polițiștii i-au permis șoferului, devenit martor în dosar, să își continue călătoria cu drogurile la el, pentru a ajunge astfel la persoana căreia îi erau destinate.

"Coletul în cauză a fost predat de către numitul (…) inculpatului în seara zilei de 04.03.2022, în zona unui bar unde lucrează concubina acestuia, iar apoi transportat la domiciliul acesteia de către inculpat", au arătat procurorii.

Discuții telefonice în limbaj codat, interceptate de anchetatori

Trei zile mai târziu, pe 7 martie 2022, anchetatorii au descins în locuința suspectului din Bistrița-Năsăud. Bărbatul a susținut că nu știa că în colet se află droguri, dar interceptările telefonice realizate de anchetatori, în zilele premergătoare flagrantului, îl contrazic:

Acesta vorbește despre "pachetul de biscuiți", "mărar", "o pagubă de 5 kilograme" și o sumă de bani: 40.000 de euro.

04 martie 2022 - "Am vorbit cu … de pachetul de biscuiţi. Șoferul ştia ce cară… nu ştiu, caut şi eu motive plauzibile, poate l-a lăsat la vreun depozit şi ăia de la depozit şi-au dat seama ce e în el, şi au luat şi au pus deoparte… nu înțeleg. Tu, stai să îţi explic. El după ce a luat coletul m-a sunat şi s-a dus să ia caprele pentru fiică-sa şi pe drum, a mers încet că avea caprele nelegate."

06 martie 2022 - "No, hai, că m-am mai trezit şi pe cap cu o datorie de patruzeci de mii de euro…!/ De ce? De la ce?/ Cu cumnaţii ăştia de prin Spania, cu mărarul lor și cu toate ţigăniile! A ajuns un pachet la mine desfăcut şi lumea mă suspectează că am umblat io în pachet! Trebuie să le fac plata! Veniţi încoace că vă dau io plată!"

Expeditorul coletului a fost condamnat la 3 ani de închisoare, iar decizia este definitivă, mai scrie sursa citată.  

 

 

 

 

Editor : Izabela Zaharia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri