Cum și-au căpătat porecla de Scorpionii Roșii militarii de elită din Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab”

Data publicării:
scorpionii rosii

22 de ani de front, cu lacrimi pentru camarazii căzuţi la datorie, dar şi cu reuşite care le-au transformat porecla în renume. Scorpionii Roşii - militarii Batalionului 26 Infanterie, Craiova - au construit depozite de armament şi tabere pentru refugiaţi în Angola, au luptat în Bosnia, Kosovo şi Irak, iar în Afganistan au păzit aeroporturi, autostrăzi şi baze cu mii de militari.

Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab” din Craiova. O unitate de elită a armatei române, a cărei istorie a început în urmă cu 138 de ani. Pe-atunci se numeau Regimentul 26 Dorobanţi. De mai bine de două decenii, au şi o poreclă.

Locotenent Florentin Rotărici, ofiţer de stat major, Batalionul 26 Infanterie: Partenerii americani au început să ne spună Scorpionii Roşii ştiind că în Angola, în '96, când am fost prima dată, erau foarte mulţi scorpioni, în acea regiune.

Au urmat misiuni în Albania, Bosnia - Herţegovina, Kosovo şi Irak. Scorpionii Roşii participă la misiuni în Afganistan din 2002. Primul detaşament a ajuns acolo sub comanda actualului şef al Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă. Contingentele s-au schimbat, dar blazonul Scorpionilor Roşii a fost mereu în prima linie: la patrulare şi de pază în zona Aeroportului din Kandahar. Au o deviză simplă: cu cât mai multă sudoare verşi la instrucţie, cu atât mai puţin sânge verşi pe front.

Scorpionii Roşii au pierdut un camarad în Angola, în 1996. În 2002, un alt militar și-a pierdut viața în Kosovo. În 2011, doi camarazi au pierit şi alţii au fost răniţi în Afganistan. Anul 2010 va rămâne şi el unul negru în istoria Batalionului 26 Infanterie Neagoe Basarab: trei „scorpioni” au murit şi trei au fost grav răniţi după ce o bombă a explodat pe țeava unui aruncător de calibrul 120 de milimetri. S-a întâmplat în poligonul de la Cincu. Tot la Cincu i-am întâlnit zilele trecute pe neînfricaţii militari craioveni.

Plutonier Florin Niţu, comandant echipaj aruncător 82 mm, Batalionul 26 Infanterie: Acţionez în sprijinul companiei de infanterie şi în sprijinul plutonului de infanterie. Ori de câte ori ni se cere sprijinul cu foc, primim coordonatele şi transmit la subordonaţi, la servanţi şi executăm foc acolo unde ni se cere.

Plutonier major Virgil Ghiţoaica, mecanic conductor, Batalionul 26 Infanterie: Acolo contează foarte mult spiritul de echipă, deci ceea ce face colegul de lângă noi, pentru că, la un moment dat, poate se pune problema ca cel de lângă el să-i salveze viaţa.

Scorpionii Roşii sunt acum parte din Brigada Multinaţională Sud-Est, o parte din forţa cu care NATO asigură securitatea acestui colţ al Europei. Fac echipă cu militarii polonezi.

Locotenent Florentin Rotărici, ofiţer de stat major, Batalionul 26 Infanterie: Există o evoluţie şi va exista în continuare şi datorită acestei brigăzi multinaţionale. Este foarte plăcut să vezi cum două, trei ţări diferite, cu armate diferite ajung să se cunoscă, ajung să poată să execute, pur şi simplu, o misiune.

Transportorul Piranha III este unul dintre vehiculele fără de care militarii nu pleacă în misiune. O bestie blindată ce zboară pe uscat cu 100 de kilometri pe oră, dar poate traversa şi apa. În ciuda armurii, transportorul se mândrește şi cu o autonomie de invidiat: 750 de kilometri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri