Măsuri speciale pentru vizita Papei

Data actualizării: Data publicării:
comandament papa

Vineri, pe 31 mai, cursurile în toate şcolile din Capitală ar putea fi suspendate. Este prima zi în care Papa Francisc vine în vizită oficială la noi în ţară. O parte dintre unităţile şcolare vor fi închise, parţial, şi joi, pentru ca organizatorii să-şi ia măsurile necesare de siguranţă pe traseul Suveranului Pontif. Decizia finală în privinţa suspendării cursurilor aparţine, însă, Ministerului Educaţiei şi, cel mai probabil, va fi anunţată luni. Sunt doar o parte din măsurile anunţate de Primăria Capitalei, într-un comandament care se va ocupa de vizita Papei Francisc.

Cele 420 de unităţi de învăţământ din Capitală ar putea să-şi suspende cursurile pe 31 mai, având în vedere restricţiile de circulaţie impuse de vizita Papei. Elevii ar ajunge mai greu la şcoli, consideră autorităţile, care spun că primii pelerini sunt aşteptaţi în oraş încă de la mijlocul săptămânii viitoare.

Ioana Neacşu, inspector şcolar general: „Realizând anvergura acestui eveniment, precum și importanţa păstrarii normelor de siguranţă, atât a vizitei, cât şi a cetăţenilor, vă propunem ca, pentru data de vineri, să suspendăm cursurile în toate unităţile de învăţământ”.

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei: „Sunt patru sectoare ale Capitalei afectate, în sens pozitiv, spunem noi. Şi atunci este clar că tot cam în această zonă se va lua şi decizia din parte Inspectoratului, și care va fi anunțată în timp util.”

Iar pe 30 mai ar urma să stea acasă elevii care învaţă la şcolile aflate pe traseul pe care se va afla delegaţia Papei. Nu sunt însa singurele măsuri de siguranţă luate de autorităţi în Capitală. 2000 de poliţişti, 1700 de jandarmi, dar şi 400 de pompieri vor fi mobilizaţi pe timpul prezenţei Suveranului Pontif. Şi serviciile medicale vor fi suplimentate.

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei: „Avem o colaborare deschisă cu Ministerul Sănătăţii, de asemenea, cu doamna Alice Grasu, cu cele 19 spitale şi cu SMURD. Cele 19 spitale ale Primăriei Capitalei vor avea un plan deosebit pentru aceste zile, cu servicii de gardă. De asemenea, Direcţia de Asistenţă Socială va participa, prin unităţi mobile, pentru a oferi apa și ajutor, dacă este nevoie.”

Traseele unor mijloace de transport în comun vor suferi şi ele modificări, pe 31 mai.

Andrei Creci, directorul STB: „Este vorba, în primul rând, de nişte devieri parţiale a 18 linii de autobuz, care sunt afectate de desfăşurarea evenimentului, de alte autobuze, care, având în vedere trecerea coloanei oficiale, vor staționa între 5 și 15 minute, dar nu vorbim de devierea traseului. Este vorba de suplimentarea parcului”.

Bucureştiul este primul oraş pe care Papa Francisc îl va vizita în cele trei zile în care se va afla în România

Adriana Răcăşan, producător delegat al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti: „Vizita Sfântului Părinte în Bucureşti, mai întâi, pentru comunitatea catolică este o mare bucurie și ne bucurăm că dumneavoastră, prin implicarea aceasta, arătați ca vă bucuraţi împreună cu noi.

Atestăm toată implicarea de până acum şi tot ceea ce aţi făcut şi considerăm că suntem pregătiţi aşa cum se cuvine să îl primim pe Sfântul Părinte. Este oaspetele nostru al catolicilor, dar în primul rând ajunge aici la Bucureşti şi este oaspetele dumneavoastră. Nu văd să fie probleme pentru acest moment, evident ne vom organiza şi în zilele ce urmează împreună pentru o comunicare cât mai clară către public a ceea ce se întâmplă. În ceea ce priveşte programul din ziua de 31 mai la Catedrala Sfântul Iosif avem prevăzute multe activităţi şi în timpul zilei şi pentru toţi oamenii de bunăvoinţă, pe lângă catolicii care vor participa negreşit. este vorba despre un progam artistic în piaţa George Enescu, unde va fi instalată o scenă. Încă o dată vă mulţumim pentru tot şi cu siguranţă, Sfântul Părinte se va simţi excelent la Bucureşti”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri