NEbunul simț pe scena politică | De ce ajung politicienii la limbaj de maidan: „Poporul înjură prin reprezentanții săi”

Data actualizării: Data publicării:
170509_PARLAMENT_SEDINTA_BACALBASA_BICHINET_12_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
FOTO: INQUAM Photos / Octav Ganea

Politica bunului simț este de multe ori o alăturare nepotrivită de termeni. Am văzut în parlament mai multe demonstrații decât ne doream. Campania Digi24 "România nebunului simț" vrea să afle de ce ajung uneori politicienii la limbaj de maidan, iar actorul Mihai Călin și jurnalistul Digi24 Florin Negruțiu încearcă să găsească explicații.

-Mihai Călin, cum vi se par aceste imagini?

Mihai Călin, actor: Există o replică din Cehov, din Livada de vișini: Grosolănia mă tulbură și mă jignește.

Florin Negruțiu - jurnalist Digi24: Poporul înjură prin reprezentanții săi. Domnii Bacalbașa și Bichineț sunt aleși de popor. Aleșii poporului nu sunt cu nimic mai buni sau mai răi decât poporul din care au ieșit. Ei ar trebui să fie mai buni, pentru că ar trebui să fie modele de urmat.

-Cum este asta, să încalci legea acolo unde se face legea?

Florin Negruțiu - jurnalist Digi24: A încălca legea, chiar și la aleșii noștri, este o probă de descurcăreală, nu o infracțiune.

Mihai Călin, actor: Domnul Tudose chiar a scrumat pe jos, acolo. Păi nu sunt covoarele lui.

Florin Negruțiu - jurnalist Digi24: Ideea e cum faci să oprești chestia asta. Îi dai o amendă. Și încă una. Și îți garantez că a treia oară nu mai aruncă chiștocul pe jos. Civilizația nu este un construct natural, nu vine din noi, este un construct social.

Florin Negruțiu - jurnalist Digi24: Cu cine vorbește Șerban Nicolae? Vorbește cu o femeie. Parlamentul României este profund macist, ca și societatea din care provine acest Parlament. Deci este o poziție de forță. Este poziția puterii politice față de Opoziție, dar și poziția bărbatului față de femeie în societatea românească. Probabil unii l-au aplaudat pe Șerban Nicolae. I-a făcut-o. Trebuia să-i zică și mai grele.

-Dacă ne uităm atent, sunt oameni în bănci și nimeni nu zice nimic. De ce?

Mihai Călin, actor: Pentru că sunt în aceeași parte politică. Apartenența la un trib îți anulează... sau ei acceptă să își autoanuleze valorile în care ei spun că ar putea crede. Demnitate, respect. Au fost și din alte părți, pe la PD, a fost doamna aia cu „ciocu mic”.

Florin Negruțiu - jurnalist Digi24: În primele parlamente, de după 1989, astfel de scene, existau și atunci exaltații, dar nivelul discuțiilor era evident altul.

-Și între timp ce s-a întâmplat cu calitatea umană?

Florin Negruțiu - jurnalist Digi24: Au ajus în Parlament secretarele, șoferii și bodyguarzii politicienilor din '90.

Mihai Călin, actor: E nesimțire, pur și simplu.

Florin Negruțiu - jurnalist Digi24: Da, cred că domnul ăsta chiar a fost mândru de discurs, pentru că l-a văzut lumea, a râs, are succes ăla care țipă mai tare. Ăsta e un limbaj de interlop, practic.

Mihai Călin, actor: Imaginați-vă că vorbește cu tine sau cu soția ta, cum ai reacționa, cum te simți? Pentru că ei vorbesc cu reprezentanții alegătorilor altor partide, ei vorbesc cu românii, în același timp.

-Florin Iordache a spus la final că a avea mâinile pe sus e ceva normal. Aceste gesturi ne sunt adresate tot nouă, de fapt?

Florin Negruțiu - jurnalist Digi24: Cred că marea masă a oamenilor din România care încearcă să respecte regulile, să fie civilizați, să își învețe copiii să fie civilizați s-au simțit jigniți.

Mihai Călin, actor: De ce nimeni nu zice vă rog să vă calmați sau ceva, mă jigniți?

-Concluzii, nebunul simț pe scena politică l-am văzut, ce putem face cu el?

Mihai Călin, actor: Nu trebuie acceptat deloc și asta se face prin modul nostru de a ne comporta dar și prin amendarea în Parlament, la tv. Atunci când trimiți un anumit semnal, oamenii se mai schimbă.

Dacă aţi filmat oameni care merită o lecţie de bun-simţ, trimiteţi-ne exemple pe WhatsApp la numărul 0771.100.304, pe Facebook Digi24 sau pe adresa de e-mail redacţie@digi24.ro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri