OUG privind legile justiției. USR vrea sesizarea CCR

Data actualizării: Data publicării:
dan barna ID64588_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Dan Barna şi parlamentarii USR au fost joi la Avocatul Poporului, pentru a depune o scrisoare prin care îi cer să sesizeze CCR în privinţa Ordonanţei care modifică legile justiţiei.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Nu este nicio surpriză (n.r - declanşarea procedurii de numire a procurorului general.). Domnul Toader încearcă să-şi pună oamenii săi pentru a controla complet Justiţia. Am văzut ridicolul declaraţiei Adinei Florea care a confirmat că s-a deschis un dosar împotriva prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, Angelei Cristea, comisarului european pe justiţie, doamna Vera Jurova, şi împotriva lui Augustin Lazăr. Adică noi ne luăm la bătaie cu instituţiile europene, cu instituţiile care ne-au ajutat să fim un stat democratic şi, în aceste condiţii, faptul că domnul Tudorel Toader încearcă să-şi găsească un lacheu, un sprijin, o proptea şi în ceea ce înseamnă Parchetul General, nu este nicio surpriză, el este consecvent cu mandatul pe care îl are de la Liviu Dragnea să transforme Justiţia în serviciu de casă”, spune Dan Barna, președintele USR.

„În discuția aceasta de o oră cu domnul Ciorbea ne-a explicat ce lucruri minunate face instituția Avocatului Poporului, dar societatea română nu le observă. Putem să-i acordăm puțină speranță că ar putea să atace această ordonanță. Noi am argumentat foarte clar de ce această ordonanță trebuie atacată”, precizează Dan Barna, președintele USR.

„I-am sublinat (lui Victor Ciorbea n.r.) că această ordonanță este neconstituțională. Nu există nicio urgență pentru foarte multe dintre măsurile luate în ordonanță. 

Se încalcă separația puterilor în stat, în sensul că Guvernul încalcă puterea Legislativului, în condițiile în care doar se votaseră legile justiției și, după puțin timp, face acest lucru: ia alte măsuri, diametral opuse, față de ce elaborase și votase Parlamentul.

Putem vorbi și de încălcarea principiul controlului ierarhic, în privința procurorilor pentru acea secție de investigatii a infractorilor din justiție, capăta un fel de autonomie astfel încât procurorul general să nu mai aibă un anumit control efectiv irarhic asupra acestei secții de Parchet”, spune Ioan Sterian.

FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri