Concurență serioasă pentru bănci

Data actualizării: Data publicării:
Currencies sign icon and smartphone with stock market graph screen and finger with black background. Blockchain , Fintech Investment Financial Internet Technology Concept.
Foto: Guliver/GettyImages

Băncile au parte de o concurență tot mai puternică. Vinovate, dacă putem spune așa, sunt start-up-urile din domeniul financiar care vin cu soluții inovatoare pe segmente ale pieței controlate până acum autoritar de către bănci.

Afacerile din domeniul plăților, care acoperă domenii de la plata cu cardul la transferurile de bani peste hotare, sunt estimate în acest an la 1.500 de miliarde de dolari la nivel global. Potrivit unui raport citat de Reuters, valoarea ar urma să crească la 2.000 de miliarde de dolari în 2025. Băncile vor pierde însă 280 de miliarde de dolari din aceste venituri, adică 15 la sută din suma totală.

Și asta deoarece se confruntă cu o concurență în creștere din partea start-up-urilor tehnologice din Silicon Valley - precum procesatorii de plăți Stripe și Square, platforma PayPal - sau a celor din Londra - TransferWise și Revolut. Aceștia oferă clienților servicii de plăți în valută și transferuri de bani în schimbul unor taxe reduse.

Mai mult, plățile se fac instantaneu, ceea ce elimină nevoia cardurilor de credit, care aduc venituri frumoase băncilor. Iar o concurență mai mare înseamnă reducerea marjelor de profit și accelerarea tendinței care duce către plăți fără comisioane.

Însă, în loc să se afle în avangarda noului val al plăților electronice, aflat în plină expansiune, băncile încep să se vadă concurate chiar pe terenul lor, cu efecte asupra profiturilor, spun realizatorii studiului.

Ei au făcut și proiecții cu privire la tendințele de plată ale consumatorilor și la schimbările în comportamentul furnizorilor de plăți, tehnologiei și autorităților de reglementare pentru a vedea impactul asupra veniturilor băncilor. Au ajuns la concluzia că plățile gratuite ar pune în pericol 8 la sută din veniturile din plăți ale băncilor. Alte aproape 4 procente din încasări ar dispărea ca urmare a creșterii în importanță a așa-numitelor plăți invizibile, pentru care este nevoie de un portofel virtual, iar plățile instant ar luat alte 2,7 procente din venituri.

Asta înseamnă că un canal de business prin care băncile făceau miliarde de dolari va înceta să mai existe. Însă, pentru a supraviețui evoluției sectorului digital, vor trebui să-și găsească noi modele de afaceri, unele în care „la un clic distanță” să fie norma.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„Putin nu a greșit atât de mult. Ne urăsc cu adevărat". Rușii fugiți de frica războiului se întorc și ajută...
Digi FM
Rețeta specială de sarmale a Nadiei Comăneci. Ce bucate tradiționale face fosta gimnastă de Paște: „Am...
Pro FM
Fanii, îngrijorați. Britney Spears, implicată într-un incident ce aduce aminte de momentul 2007. Paramedicii...
Film Now
Adevărul despre viața lui Johnny Depp, la aproape doi ani de la procesul cu Amber Heard: „Nu există...
Adevarul
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii: „Atâția bujori înfloriți nu am văzut...
Newsweek
De unde vine expresia „pe vremea lui Pazvante Chioru"? Ce înseamnă? Legătura cu haiducul Iancu Jianu
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Christian Bale, o nouă transformare radicală. Actorul, de nerecunoscut pe platourile de filmare de la „The...