Nu e suficient să ai idei bune în afaceri ca să iei credit de la BNR

Data publicării:
lei bancnote bani -agerpres - 17 august 2015-7

Potrivit celui mai recent raport al BNR, creditarea poate avea o creştere sustenabilă în perioada următoare doar dacă angajaţii băncilor responsabili cu analiza dosarelor de credit sunt suficient de bine pregătiţi cât să cântarească mai bine riscurile. Este misiunea fiecărei banci în parte să îşi instruiască personalul. Însă BNR le poate oferi bancherilor o imagine mai clară a situaţiei din sectorul privat. Iar datele deja disponibile arată că în a doua jumătate a anului trecut, riscurile au scăzut pentru toate tipurile de afaceri. Totuşi, rămâne o mare diferenţă între companiile mari şi cele mici.

Aproape o treime dintre creditele acordate IMM-uri sunt restante, o performanţă de două ori şi jumătate mai slabă decât cea a corporaţiilor. Privite şi mai în detaliu, statisticile BNR arată că aproape jumătate dintre împrumuturile acordate celor mai mici companii posibile, microîntreprinderilor, sunt restante.

Aceste statistici le limitează tuturor antreprenorilor accesul la credit. Chiar şi cei care au idei bune de afaceri sunt priviţi cu suspiciune atunci când cer un împrumut şi riscă să fie refuzaţi tocmai din cauza numărului mare de rău-platnici care au companii de dimensiuni asemănătoare.

Scopul bancherilor este să analizeze fiecare cerere de credit în parte şi să constate din timp dacă o companie va putea sau nu să returneze banii împrumutaţi. Pe lânga dimensiuni contează şi domeniul de activitate. Datele BNR arată că cele mai riscante companii sunt cele din sectorul construcţiilor şi imobiliarelor.

39% dintre împrumuturile pe care le-au luat nu au mai fost restituite la timp. Cel mai puţin riscante sunt companiile din sectorul serviciilor şi utilităţilor, unde mai puţin de 20% dintre împrumuturi sunt neperformante. Industria e undeva la mijloc, cu o rată a neperformanţei de 22,6%.

În funcţie de gradul de tehnologizare, companiile din industrie pot fi în două mari categorii: un sector high-tech, în care rata neperformanţelor este de 19,5% şi un sector low-tech cu o neperformanţă mai mare a creditelor, de 22,7%. Diferenţa este data de valoarea adăugată. O companie care lucrează cu echipamente moderne este mai rentabilă decât una care a investit puţin în tehnologie. Totuşi, ceea ce este de remarcat în datele defalcate ale BNR este că şi în sectoarele cele mai performante, restanţele sunt peste media sistemului bancar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Mihai Mărgineanu și soția lui, 19 ani de iubire și doi copii. "Nici nu știi ce să zici la o aniversare din...
Pro FM
Câți copii are Celine Dion: "Viața mea e să fiu mamă". Fiul cel mare are 23 de ani și seamănă foarte bine cu...
Film Now
Chris Hemsworth, dezvăluiri despre rolul interpretat în „Furiosa”, prequel al filmului „Mad Max: Fury Road”...
Adevarul
Alina Kabaeva, „olimpica lui Putin", primele declaraţii după despărţire: „Dacă îți spune conducerea să nu te...
Newsweek
VIDEO 26 de țări contra Chinei, care a izolat Taiwan cu avioane de luptă. Distrugător SUA, implicat
Digi FM
Mihai Albu a fost diagnosticat cu cancer. Creatorul de pantofi, primele declarații după ce a fost operat...
Digi World
Un neurochirurg de 83 de ani, triatlonist pasionat, își împărtășește cele 4 principii pentru o viață lungă și...
Digi Animal World
Un bărbat a mers pe autostradă cu un șarpe prins de bara de protecție. Imaginile filmate în trafic au devenit...
Film Now
Hugh Grant a înșelat-o cu o damă de companie, dar i-a rămas prieten apropiat. Elizabeth Hurley, sprijinită de...