Dodu, după ce a fost demis de Ciolacu: Decizia trădează niște sentimente. 1.500 de certificate de revoluţionari urmau să fie anulate

Data publicării:
Mihai Dodu
Mihai Dodu. Foto: captură video Castiga Romania/ Facebook

Mihai Iulian Dodu, demis de premierul Marcel Ciolacu din funcţia de secretar de stat al Secretariatului de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989, afirmă că decizia este una politică, iar „graba” cu care a fost luată „trădează nişte sentimente”. El arată că „măcar 1.500 de certificate de revoluţionari urmau să fie anulate” în perioada următoare, prin repunerea în discuţie a situaţiei oraşelor cu rol determinant la Revoluţia din 1989, transmite News.ro.

„Nu am niciun argument, este doar o decizie politică. Postul este politic. Desigur că se poate lega foarte clar de cazul premierului Ciolacu. Din momentul în care, conform legii, cazul premierului trebuia să intre în comisie (de analiză a dosarului de revoluţionar – n.r.), a început cumva numărătoarea inversă în ceea ce priveşte rămânerea mea în funcţie”, a declarat, pentru PRESSHub, Mihai Dodu.

Întrebat dacă prin numirea unui nou şef al Secretariatului de Stat pentru Revoluţionari, s-ar putea opri dosarul de la Tribunalul Buzău, prin care premierul Marcel Ciolacu contestă decizia de retragere a certificatului, Dodu a afirmat că se aşteaptă la „şicane” ale Serviciului Juridic al SSR, „să nu semneze delegaţiile de plecare la Buzău pentru juristul instituţiei”. „Şicane din interior, astfel încât să nu ştie presa, dar de fapt să câştige în instanţă Marcel Ciolacu. Şi să se spele situaţia”, a susţinut el.

Dodu a arătat că a avut o discuţie cu premierul pe acest subiect: „În iunie, după ce comisia din cadrul instituţiei a luat decizia anulării certificatului şi demararea acţiunii în instanţă, am fost sunat de către premier şi mi-a spus că are tot dreptul din lume să dea în judecată instituţia. Şi atât”.

El consideră că „graba” cu care a fost luată decizia demiterii sale „trădează nişte sentimente”. „Clar că sunt strâns legate de decizia comisiei din iunie”.

Dodu a explicat că instituţia urma să repună în discuţie situaţia oraşelor cu rol determinant la Revoluţia din 1989.

„Sunt mai multe oraşe, printre care Braşov, Craiova, Piatra Neamţ, Suceava, Arad ş.a.m.d., la care avem dovezi indubitabile de la Parchetul Militar că nu au existat victime până la fuga lui Ceauşescu. Asta înseamnă «rol determinant», să-ţi fi pus viaţa în pericol până la fuga dictatorului şi sistemul represiv să fi creat victime în oraşul X. Şi noi asta urma să facem. Vă daţi seama, măcar 1.500 de certificate de revoluţionari urmau să fie anulate”, a arătat el.

Răspunzând unor alte întrebări, el a explicat că instituţia pe care o conducea era obligată să analizeze dosarul lui Marcel Ciolacu, în urma unei sesizări depuse cu şapte luni înainte.

„Eu, fiind într-o stare de incompatibilitate, nu am votat în comisie. Au votat colegii mei. 4 voturi pentru. Deci dovezile sunt clare pentru retragerea certificatului”, a arătat el.

Dodu a mai spus că nu a decis dacă va contesta sau nu decizia de demitere.

Dodu a fost numit, în iunie 2023, la conducerea Secretariatului de stat pentru revoluţionari de către fostul premier Nicolae Ciucă.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri