Video Greșeala de începător pe care o face un hoț de biciclete

Data publicării:
hot de biciclete
Hoț de biciclete, filmat în curtea unei școli din cartierul Cotroceni Foto: captură TV

Un bărbat intră în curtea unei şcoli şi se îndreaptă către prima bicicletă pe care o vede. Se opreşte pentru o clipă, se asigură că nu e nimeni în jur şi scoate din geantă un cleşte. În doar câteva secunde, antifurtul este tăiat, iar hoţul pleacă liniştit pe bicicletă.

Sunt imagini filmate în centrul Capitalei, în cartierul Cotroceni.

Deşi stăpân pe situaţie, hoţul a făcut o greşeală de începător. Nu a văzut camera de supraveghere care l-a filmat tot timpul. Aşa se face că în doar câteva zile a ajuns în arestul poliţiei.

E vorba despre bicicleta fiului meu parcată în curtea școlii. El merge în mod regulat la școală cu bicicleta. Era legată cu un antifurt nu foarte competent, după câte s-au putut vedea. S-a uitat de peste gard, după care a venit pe o alta intrare și a mers cam la punct ochit, punct lovit, era clar că o studiase dinainte. Bicicleta n-a mai fost găsită. Vinde aceste biciclete furate în orele imediat următoare furtului. De regulă, le vinde necunoscuților pe sume foarte mici”, a povestit Dragoș Pană, tatăl celui care i s-a furat bicicleta.

Astfel de scene au loc zilnic în Capitală. Mai exact, doi bucureşteni rămân fără biciclete în fiecare zi.

Bucureştenii care vor să meargă cu bicicleta au de depăşit numeroase obstacole. În oraş nu sunt amenajate piste pentru ei. Iar uneori, când vor să plece la drum, iată, nu mai au cu ce. Poliţiştii bucureşteni primesc, în medie, două noi cazuri de furturi de biciclete pe zi. Doar 20% dintre vehiculele dispărute se reîntorc la proprietari.

Poliţiştii au câteva sfaturi pentru cei care nu vor să se transforme din biciclişti în pietoni.

Georgian Drăgan, purtător de cuvânt al Poliției Române: „Atunci când merg în anumite locuri să nu lase bicicleta nesupravegheată și neasigurată, chiar dacă lipsesc pentru câteva clipe, pentru că persoanele rău intenționate pot profita de orice clipă de neatenție și pot sustrage bicicleta. De asemenea, recomandarea noastră este ca pe timpul nopții oamenii să-și depoziteze bicicletele în interiorul locuinței pe cât posibil”.

I-am întrebat pe bucureșteni cum își pun la adăpost bicicletele.

- O încui în apartament, în casă, o țin legată în casă, spune un tânăr.

- Și când ieșiți cu ea pe strada?

- E complicat, complicat.

- De ce?

- Păi, na... așa cum sunt piste, așa sunt și locuri de lăsare...țara nimănui.

Furturile de biciclete, deşi sunt frecvente în Bucureşti, au loc în toată ţara.

Locuiam în Cluj, s-a întâmplat vara trecută și eu eram plecat în vizită la ai mei și împrumutasem bicicleta colegei mele de apartament. Într-o dimineață când s-a trezit, bicicleta nu mai era acolo. Era prinsă cu un antifurt. Era unul destul de ieftin. Calitatea era total îndoielnică și cred că a fost foarte ușor”, povestește Ștefan Iancu, păgubit.

M-am mutat în București de câteva zile și am auzit aici treaba cu furatul bicicletelor și de data asta chiar am investit mult mai mult într-un antifurt și sper să nu se mai repete situația de vara trecută”, adaugă tânărul.

Poliţiştilor le este foarte greu să recupereze bicicletele pentru că de cele mai multe ori hoţii le vând imediat. De exemplu, din aproape 1.000 de biciclete furate anul trecut în Bucureşti, doar 174 au fost găsite.

Citiți și:  În București se fură două biciclete pe zi. Anul acesta, din 280, au fost recuperate doar 36

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri