Galerie Foto Fostul premier al Thailandei, Thaksin Shinawatra, a fost băgat direct în închisoare, la revenirea în țară. A stat în exil 15 ani

Data actualizării: Data publicării:
Thaksin Shinawatra former Thai PM returns to Thailand after 17 years abroad - 22 Aug 2023
Fostul premier Thaksin Shinawatra, în vârstă de 74 de ani, a aterizat în capitala Bangkok la ora locală 09:00. Foto: Profimedia

Fostul premier Thaksin Shinawatra s-a întors în Thailanda, marți dimineață, cu un avion privat, după 15 ani de exil, cu câteva ore înainte de votul din Parlament care stabilește cine va fi următorul lider al țării, relatează BBC. El a fost condamnat la opt ani de închisoare, însă mulți consideră că Thaksin ar fi făcut o înțelegere prin care să execute o perioadă mai scurtă de detenție.

Fostul premier Thaksin Shinawatra s-a întors în Thailanda după 15 ani de exil. Foto: Profimedia
Fostul premier Thaksin Shinawatra s-a întors în Thailanda după 15 ani de exil. Foto: Profimedia

Thaksin, în vârstă de 74 de ani, a aterizat în capitala Bangkok la ora locală 09:00 (01:00 GMT) cu un avion privat din Dubai via Singapore. Sute de susținători entuziasmați au aplaudat, au ținut discursuri și au cântat, în timp ce Thaksin și-a respectat în sfârșit numeroasele promisiuni de a se întoarce.

Fostul premier, întâmpinat de cele două fiice și de fiul său, a ieșit pentru scurt timp din terminalul aeroportului și și-a prezentat omagiile în fața unui portret al regelui și al reginei.

Cel mai de succes lider ales al Thailandei a fost mult timp temut de regaliștii conservatori, care au susținut lovituri de stat militare și procese judiciare controversate pentru a-l slăbi.

Potrivit BBC, Thaksin s-a întors cel mai probabil după ce a ajuns la o înțelegere discretă cu aceiași oameni care i-au destituit partidul printr-o lovitură de stat în 2014 prin care să stea departe de închisoare. El are de ispășit sentințe în dosare penale despre care spune că au fost motivate politic.

Fostul premier Thaksin Shinawatra a fost dus la Curtea Supremă, unde i s-a pronunțat sentința de opt ani de închisoare, și apoi la închisoarea preventivă din Bangkok. Nimeni nu se așteaptă ca el să rămână mult timp în arest.

Autoritățile spun că fostul premier va fi dus într-o anumită parte a închisorii, unde va beneficia de echipament medical, având în vedere vârsta sa înaintată. El va rămâne în carantină timp de 10 zile, dintre care primele cinci le va petrece în camera sa.

Sunt speculații potrivit cărora Thaksin va cere grațiere regală, iar autoritățile au precizat, marți, că el va putea face o petiție din închisoare cât mai repede. Tot procesul durează două luni.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri