Cum a reușit un căutător de comori să descopere o colecție rară de monede antice cu ajutorul unei recolte de morcovi

Data publicării:
căutător de comori folosește un detector de metale / monede folosite în Marea Britanie în era medievală
Monedele vechi de peste 500 de ani, care erau făcute din cupru și valorau un sfert de penny, erau într-o stare foarte bună. Colaj foto: Profimedia Images / Muzeul Național al Scoției

Când Alan Baxter a descoperit un inel medieval în pământul cultivat de un fermier din Scoția, el a știut că s-ar putea să fie și alte artefacte antice în apropiere, dar tulpinile rămase în urma recoltării ovăzului nu i-au permis să se apropie destul de mult de sol cu detectorul de metale, scrie BBC. Patru ani mai târziu, fermierul a plantat morcovi, iar căutătorul de comori a găsit, printre altele, o colecție întreagă de monede din vremea Regelui James al III-lea al Scoției.

„Trebuie să fi fost un plug adânc pentru că atunci când morcovii au fost ridicați am putut să ajung cu detectorul direct până la sol”, a povestit bărbatul de 44 de ani. „La fiecare metru receptam un semnal. Nu puteam să mă mișc, erau chestii peste tot. Nu am mai vrut să merg acasă.”

Când a găsit prima monedă, în 2022, Baxter știa că era una foarte rară. „După aceea, era ca la robinet, nu se mai opreau și, în câteva săptămâni, am ridicat 52 [de monede].”

Monedele vechi de peste 500 de ani, care erau făcute din cupru și valorau un sfert de penny (farthing), erau într-o stare foarte bună, a spus Baxter, care trăiește în Falkirk, Scoția.

Monedele au forme geometrice neregulate. Au crucea Sfântului Andrei pe o parte și o coroană pe partea cealaltă.

„Să ții în mână ceva ce are sute de ani pentru prima dată este extraordinar”, a povestit Baxter.

Un expert de la Muzeul Național al Scoției a spus că este prima colecție de monede din vremea lui James III, care a domnit în secolul al XV-lea, descoperită din 1919 și până în prezent.

Căutătorii de comori primesc un premiu când predau artefactele valoroase pe care le-au descoperit

Persoanele care se ocupă cu detectarea de metale trebuie să primească permisiunea proprietarilor terenurilor pe care își desfășoară căutarea, iar tot ceea ce găsesc trebuie predat autorităților britanice – Unitatea Treasure Trove – pentru analize și înregistrare.

Toate descoperirile arheologice, istorice sau care au o semnificație culturală trebuie raportate și pot fi revendicate de Coroana Britanică.

Descoperirile care sunt alocate unui muzeu prin sistemul Treasure Trove sunt de obicei recunoscute printr-un premiu acordat „detectoristului”, care, de obicei, împarte banii cu proprietarul pământului unde a fost făcută descoperirea.

Baxter a căutat artefacte în mai multe locații secrete despre care nu poate divulga informații precise. Printre ele se numără și câteva hectare din regiunea Fife, unde a descoperit peste 500 de obiecte din Era Bronzului și până în perioada medievală.

„Mă duc la ușa fermierilor cu portofoliul meu de descoperiri precedente și le arăt ce fac eu și le cer permisiunea să detectez pe pământul lor”, a explicat Baxter. „Încerc să par cât mai prezentabil, îmi pun gel în păr și îmi spăl mașina și vin în haine frumoase.”

monede-medievale-scoția-2
Un expert de la Muzeul Național al Scoției a spus că este prima colecție de monede din vremea lui James III descoperită din 1919 și până în prezent. Captură foto: BBC

„Urăsc să cer permisiune pentru că este destul de ciudat să vorbesc cu proprietarul de pământ. Fermierii sunt ocupați și ultimul lucru pe care și-l doresc este să vorbească cu un tip care le cere permisiunea să detecteze metale.”

Baxter a mai descoperit și două monede din perioada lui John Balliol, care a fost rege al Scoției în perioada 1292-1296. Monedele sunt foarte rare și sunt singurele descoperite vreodată în Scoția.

Baxter a primit 5.000 de lire sterline pentru cele două monede, care au fost alocate Muzeului Național al Scoției.

Baxter a mai descoperit și 69 de monede medievale din timpul domniei Regelui Edward I al Angliei, care a invadat Scoția la finalul secolului al XIII-lea.

inel-medieval-scoția
Primul obiect descoperit de Baxter în câmpul cultivat cu morcovi din Scoția a fost un inel de argint de 9,5 grame îmbrăcat în aur. Captură foto: BBC

Culturile preferate de căutătorii de comori. „Recolta de morcovi este cea mai bună”

Inelul pe care l-a descoperit recent în Fife provine din secolele XIII-XIV și, potrivit lui Baxter, ar fi un inel de logodnă. Este un inel de argint îmbrăcat în aur cu o greutate de 9,5 grame.

„Un penny medieval cântărea în jur de 1,2 grame, așa că [inelul] ar fi cam 7 penny medievali, deci nu putea să fie un țăran care deținea [inelul] la acea vreme”, a explicat Baxter, care a găsit inelul îngropat la 20 de centimetri în pământ.

„Într-un câmp obișnuit, în 90% dintre cazuri nu se află nimic”, a povestit Baxter. „Poți să mergi în toate terenurile din dreapta și stânga [autostrăzii] M9, din Falkirk până în Edinburgh, și nu vei găsi nimic în afară de chestii moderne din Epoca Victoriană sau Georgiană.”

„Este greu să găsești chestii care sunt mai vechi de 500 și 600 de ani pentru că populația era mult mai mică”, a mai spus Baxter, care a explicat că chiar și dacă terenurile agricole ar fi pline de obiecte medievale, detectoarele nu le pot depista dacă plantele cultivate sunt prea înalte.

„Orzul și grâul sunt mai moi decât ovăzul. Când ovăzul este recoltat, tulpinile sunt foarte dure. Și, evident, recolta de morcovi este cea mai bună”, a remarcat Baxter.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri