Politico: Liniile de apărare ale Ucrainei riscă să se prăbușească. Avioanele F-16 „nu mai sunt relevante”

Data actualizării: Data publicării:
sistem de artilerie lansează obuze în Ucraina
Bazându-se pe un număr mult mai mare de soldați și pe bombele aeriene ghidate, Rusia ar putea să „penetreze linia frontului și să o prăbușească în unele locuri”, potrivit surselor din armata ucraineană. Foto: Shutterstock

Ofițeri militari ucraineni de rang înalt care au servit sub comanda generalului Valeri Zalujnîi, fostul comandant șef al forțelor armate ale Ucrainei, au avertizat că perspectiva pe câmpul de luptă este una sumbră, potrivit Politico. Riscul este foarte mare ca linia frontului să se prăbușească oriunde vor decide generalii ruși să își concentreze ofensiva.

Bazându-se pe un număr mult mai mare de soldați și pe bombele aeriene ghidate, Rusia ar putea să „penetreze linia frontului și să o prăbușească în unele locuri”, potrivit surselor din armata ucraineană citate de Politico.

„Nu mai este nimic care poate ajuta Ucraina acum pentru că nu există nicio tehnologie serioasă capabilă să compenseze pentru numărul mare de trupe pe care Rusia le va arunca probabil asupra noastră. Nu avem acele tehnologii și Occidentul nu le are nici el în număr destul de mare”, a spus un ofițer militar de top din armata ucraineană.

Potrivit acestuia, doar curajul și capacitatea de rezistență a ucrainenilor, precum și erorile comise de comandanții ruși, ar mai putea schimba soarta luptelor din estul Ucrainei.

Greșeli precum cea făcută de armata rusă sâmbătă, atunci când a lansat unul dintre cele mai mari asalturi cu tancuri asupra pozițiilor ucrainene de la începutul invaziei. Coloana de blindate rusești a fost nimicită de Brigada 25 Aeropurtată a armatei ucrainene, care a distrus zeci de tancuri și blindate rusești – o treime din forța totală a asaltului.

Totuși, ofițerii ucraineni atrag atenția că a conta pe erorile inamicului, fie el și Rusia, nu este o strategie pe care te poți baza. Militarii scot în evidență greșelile pe care atât Ucraina, cât și Occidentul le-au făcut de la începutul rezistenței împotriva invaziei rusești și care au compromis acum situația pe câmpul de luptă.

„Rușii nu ne dau o a doua șansă”

Proviziile și armele din Vest au venit prea târziu și în număr prea mic pentru a face diferența în acest război. „Zalujnîi îl numea 'Războiul unei singure șanse'”, a povestit unul dintre ofițerii ucraineni. „Prin asta, se referea la faptul că sistemele de luptă deveneau redundante foarte repede pentru că erau contracarate rapid de ruși.”

„Spre exemplu, am folosit rachete de croazieră Storm Shadow și SCALP (livrate de Marea Britanie și Franța) cu succes – dar, doar pentru o scurtă perioadă. Rușii învață mereu. Nu ne dau o a doua șansă. Și au succes în sensul ăsta.”

Ukrainian servicemen practice combat operations in Donetsk Oblast
Ucraina ar mai avea nevoie de încă 500.000 de soldați pe linia frontului. Foto: Profimedia Images

„Nu vă încredeți în toată tevatura legată de faptul că își aruncă trupele în tocătorul de carne pentru a fi măcelărite”, a mai spus ofițerul ucrainean. „Ei fac și asta, bineînțeles – profitând și mai mult de impactul efectivului lor superior – dar și învață și perfecționează.”

Rachetele antitanc lansate de pe umăr livrate de Marea Britanie și SUA în primele săptămâni ale invaziei au venit la timp, ajutându-i pe ucraineni să salveze Kievul. La fel și sistemele HIMARS, care au fost folosite pentru a-i alunga pe ruși din nord-vestul regiunii Herson în noiembrie 2022.

„Armele vin când deja nu mai sunt relevante”

„Dar, de multe ori, nu primim sistemele de luptă la momentul în care avem nevoie de ele – ele vin când deja nu mai sunt relevante”, a spus o altă sursă Politico din armata ucraineană.

Armata ucraineană se va putea folosi din această vară de cel puțin 12 avioane de luptă F-16, după ce programul de instruire a piloților se va încheia. „Fiecare armă își are timpul ei. Era nevoie de F-16 în 2023; nu vor fi potrivite pentru 2024.”

Motivul, potrivit ofițerului ucrainean, este că Rusia este pregătită deja să le intercepteze: „În ultimele luni, am început să observăm rachete lansate de ruși din Geankoi (Djankoi), în nordul Crimeei, dar fără focoase explozive. Nu înțelegeam ce fac și apoi ne-am dat seama: își reglează ținta.”

avioane de lupte ale SUA f-16
Rușii se pregătesc deja să doboare avioanele F-16, despre care surse din armata ucraineană spun că „nu vor fi potrivite pentru 2024. Era nevoie de F-16 în 2023.” Foto: Profimedia Images

Rusia a calculat unde ar fi mai bine să își poziționeze sistemele antiaeriene S-400 și sistemele radar pentru a crește la maximum zona pe care o pot acoperi pentru a doborî avioanele F-16, ținându-le cât mai departe de linia frontului și de centrele logistice ale armatei ruse.

Ofițerii ucraineni au spus că acum au nevoie de arme tradiționale de bază, precum și de drone. „Avem nevoie de obuziere și proiectile de artilerie, sute de mii de obuze, și rachete”, au spus aceștia, estimând că Ucraina ar avea nevoie de 4 milioane de obuze și 2 milioane de drone.

„Le-am spus partenerilor din Occident tot timpul că avem experiența de luptă, avem priceperea necesară pentru câmpul de luptă în acest război. Ei au resursele și trebuie să ne dea ceea ce avem nevoie.”

Ucraina are nevoie de încă cel puțin 500.000 de trupe pentru a face față unei noi ofensive rusești

Europa încearcă acum să aprovizioneze Ucraina cu muniție pentru sistemele de artilerie – o inițiativă a Cehiei ar putea aproviziona armata ucraineană cu în jur de 1,5 milioane de proiectile, atât din UE, cât și din afara blocului, costul ridicându-se la 3,3 miliarde de dolari. Chiar și așa, nu ar fi destul.

Ofițerii ucraineni au spus că au nevoie de mult mai mulți oameni. Nu sunt destui soldați care să lupte pe linia frontului.

Cu toate că Zalujnîi a spus în luna decembrie că Ucraina are nevoie de încă cel puțin 500.000 de trupe, autoritățile de la Kiev se tem că o nouă rundă de mobilizări ar putea avea consecințe politice grave.

Generalul Oleksandr Sîrski, înlocuitorul lui Zalujnîi la conducerea armatei, a anunțat săptămâna trecută că s-ar putea totuși ca Ucraina să nu mai aibă nevoie de așa de mulți soldați noi, precizând că se așteaptă că va avea la dispoziție „destui oameni capabili să apere patria”, aici incluzând atât trupe mobilizate, cât și „luptători voluntari”.

Planul presupune folosirea pe linia frontului a cât mai mulți oameni în uniformă care lucrează acum de la birou și care îndeplinesc roluri non-combat. Zelenski a semnat marți o lege pentru reducerea vârstei de mobilizare în armată de la 27 la 25 de ani.

„Noi nu avem doar o criză militară – avem și una politică”, a spus unul dintre ofițerii ucraineni. În timp ce Ucraina se ferește de o mobilizare vastă, „Rusia își adună resursele acum și va fi gata să lanseze un atac mare în jur de august sau poate mai devreme.”

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri