SUA prevăd un atac iminent al Iranului asupra Israelului. Tel Aviv amenință Teheranul cu lovituri asupra instalațiilor nucleare

Data actualizării: Data publicării:
cladirea consulatului iranian din damasc, distrusa
Consulatul iranian din Damasc a fost lovit cu rachete lansate de avioane de luptă ale Israelului. Foto: Profimedia

Statele Unite și aliații lor cred că sunt iminente atacuri majore cu rachete sau drone din partea Iranului sau prin proxy împotriva unor ținte militare și guvernamentale din Israel, scrie Bloomberg, citând surse familiarizate cu informațiile, care au cerut să rămână anonime. Potențialul atac ar putea avea loc în următoarele zile, au mai arătat sursele citate. Israelul a dat semnale că va ataca Iranul, inclusiv instalații nucleare, dacă Teheranul va lansa lovituri directe asupra teritoriului israelian.

Iranul a amenințat că va lovi Israelul, ca răspuns la atacul de săptămâna trecută asupra unui complex diplomatic din capitala siriană Damasc, în urma căruia au fost uciși înalți oficiali militari iranieni. Israelul nu a recunoscut în mod explicit că se află în spatele atacului.

Aliații occidentali ai Israelului au fost informați că este posibil ca instalațiile guvernamentale și militare israeliene să fie vizate de atacuri, dar nu și cele civile. Oficialii americani ajută Israelul în ceea ce privește planificarea și evaluarea informațiilor, au spus sursele citat ede Bloomberg.

Israelul le-a transmis aliaților că se așteaptă ca acest atac să aibă loc înainte de a lansa o altă ofensivă terestră împotriva Hamas la Rafah, în Gaza, deși nu este clar cât de curând ar putea începe această operațiune.

Serviciile de informații americane și occidentale indică faptul că un atac din partea Iranului și a reprezentanților săi (proxy) nu ar trebui să vină neapărat din nordul Israelului, unde se află Hezbollah, aliatul Teheranului în Liban, au declarat sursele respective.

Oficialii israelieni au amenințat public Iranul că, dacă va lovi teritoriul israelian, Israelul va lovi teritoriul iranian.

Miercuri, liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a repetat jurământul de a riposta împotriva Israelului pentru lovitura de la Damasc, despre care a spus că echivalează cu un atac asupra teritoriului iranian.

SUA sprijină Israelul

Misiunile diplomatice străine se pregătesc deja pentru potențiale lovituri, făcând planuri de urgență pentru evacuare, pe fondul solicitărilor autorităților israeliene cu privire la provizii de urgență, precum generatoare și telefoane prin satelit, a declarat una dintre persoane, precizând că nu au cunoștință de nicio misiune occidentală care să planifice o evacuare imediată.

În timp ce SUA a făcut presiuni asupra Israelului pentru o încetare a focului în Gaza, administrația Biden a semnalat, de asemenea, că este pregătită să sprijine țara în cazul unui atac din partea Iranului sau a reprezentanților săi.

„Dorim să abordăm amenințarea iraniană de a lansa un atac semnificativ - ei amenință să lanseze un atac semnificativ în Israel. Așa cum i-am spus premierului Netanyahu, angajamentul nostru față de securitatea Israelului împotriva acestor amenințări din partea Iranului și a reprezentanților săi este de fier. Permiteți-mi să repet: de fier - tot ce putem pentru a proteja securitatea Israelului”, a declarat miercuri președintele Joe Biden.

Nu este încă clar dacă un potențial atac al Iranului și al reprezentanților săi ar transforma conflictul într-un război mai amplu și mai prelungit sau ar rămâne conținut, a declarat una dintre persoane. Un atac direct iranian asupra unui oraș israelian ar fi o premieră și ar intensifica ostilitățile într-un mod major. Săptămâna trecută, Israelul a bruiat semnalele de navigație deasupra zonei metropolitane Tel Aviv, în pregătirea unui potențial atac. Ambasadele israeliene au fost, de asemenea, considerate ținte pentru potențiale atacuri în urma atacului asupra Damascului de săptămâna trecută, mai multe misiuni din întreaga lume fiind închise. Principala grupare proxy a Iranului este Hezbollah, care are sediul în sudul Libanului și care schimbă focuri de armă cu forțele israeliene aproape zilnic de la izbucnirea războiului din Gaza în octombrie. De la începutul războiului, zeci de mii de oameni au fost evacuați din nordul Israelului și din sudul Libanului.

În ce scenariu va ataca Israel Iranul

În urma atacului de săptămâna trecută de la Damasc și a amenințărilor cu represalii din partea oficialilor iranieni, Israelul a semnalat că va ataca ținte din Iran în cazul unui atac direct, potrivit unui raport arab de luni, scrie publicația Times of Israel.

Citând un „oficial de securitate occidental” anonim, publicația Elaph News, cu sediul la Londra, a relatat că Israelul a efectuat în ultimele zile exerciții ale forțelor aeriene, care includ pregătirea pentru a viza instalațiile nucleare iraniene și alte infrastructuri cheie.

Surse anonime din cadrul serviciilor de informații americane au declarat însă pentru CNN că este puțin probabil ca Iranul să atace direct Israelul, de teama represaliilor americane și israeliene și că, în schimb, își va îndemna diferiții proxy din regiune să lanseze atacuri în numele său în zilele următoare.

Publicat luni seară, raportul CNN a pus sub semnul întrebării evaluările anterioare, atât ale Washingtonului, cât și ale Ierusalimului, potrivit cărora un atac al Iranului ar fi „inevitabil”.

Israelul a fost în alertă maximă în ultima săptămână, pe fondul promisiunilor oficialilor iranieni de răzbunare pentru un atacul aerian de la Damasc care a ucis comandantul lor de top din Siria, Mohammad Reza Zahedi, alături de alți șase membri ai Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice ale Iranului și cel puțin un membru al grupării iraniene proxy Hezbollah.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri