T. Băsescu le-a scris preşedinţilor Camerelor în legătură cu legea amnistiei: Îmi exprim convingerea că parlamentarii vor da dovadă de responsabilitate

Data publicării:
traian basescu cotroceni presidency ro

ACTUALIZARE 13.49. Președintele Traian Băsescu a transmis o scrisoare preşedintelui Senatului, Crin Antonescu, şi preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

„Stimate Domnule Preşedinte,
În temeiul Art. 80 alin. (2) din Constituția României, în calitate de Președinte al României și în virtutea atribuției constituționale de a veghea la buna funcționare a autorităților publice, vă rog să identificați, cu respectarea legislației și a procedurilor parlamentare, cele mai rapide căi pentru a permite instituţiilor statului, inclusiv autorității judecătorești să își desfășoare activitatea, în absența oricărei influențe sau obstrucții.

Am luat act că, în momentul de față, la Camera Deputaților se află în dezbatere Legea pentru amnistierea unor infracțiuni și grațierea unor pedepse (PLX 162/2013), ce a fost respinsă de Senat în data de 22 mai 2013. Cu ocazia votului final, îmi exprim convingerea că parlamentarii vor da dovadă de responsabilitate și vor avea în vedere că o asemenea măsură nu este oportună, va decredibiliza eforturile de luptă împotriva corupției, afectând încrederea în actul de justiție.

De asemenea, față de propunerea legislativă de modificare a Legii nr. 96/2006 privind statutul deputaților și senatorilor (PLX 656/2013), îmi permit să vă semnalez faptul că operarea unor modificări legislative prin care s-ar crea un tratament preferențial senatorilor și deputaților în raport cu ceilalți demnitari ai statului, în materie de integritate și incompatibilități, va afecta activitatea Agenției Naționale de Integritate și se va răsfrânge negativ în procesul de monitorizare a Comisiei Europene prin Mecanismul de Verificare și Cooperare.

Parlamentul a respins mai multe solicitări ale Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție privind încuviințarea începerii urmăririi penale față de domnii deputați (foști miniștri) László Borbély și Paul-Victor Dobre și față de domnul senator (fost ministru) Varujan Vosganian şi cererea Agenţiei Naţionale de Integritate privind încetarea mandatului domnului senator Mora Ákos-Daniel. Orice încercare de blocare ori tergiversare a activității autorității judecătorești, în perspectiva noului raport de țară (MCV), va conduce la neîndeplinirea de către România a condiționalităților asumate în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare. 

Domnule Preşedinte, am convingerea că veţi depune toate diligenţele pentru consolidarea şi buna funcţionare a statului de drept.”, le-a scris Traian Băsescu celor doi preşedinţi ai Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Este cel de-al doilea apel al preşedintelui pentru respingerea legii amnistiei.


„Președintele României, domnul Traian Băsescu, roagă Camera Deputaților să respingă Legea pentru amnistierea unor infracțiuni și grațierea unor pedepse. O eventuală adoptare a acestei legi va decredibiliza eforturile de luptă împotriva corupției și va afecta încrederea în justiție având, în același timp, efecte catastrofale pentru următorul raport privind Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV)”, a transmis Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat semnat de purtătorul de cuvânt, Bogdan Oprea.  

Termenele pentru graţiere şi amnistie au fost prelungite. Sub incidenţa noilor modificări intră cei condamnaţi care au primit pedepse de până la 6 ani de închisoare. În cazul graţierii, sunt vizate persoanele care au pedepse de până la 7 ani cu executare.

Modificările au fost votate de membrii comisiei juridice din Camera Deputaţilor.

Proiectul de lege a fost respins în luna mai de Senat şi urmează să intre la vot în plenul de marţi al Camerei, care este forul decizional.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri