Chiriaș sau proprietar? Orașele unde rata pentru locuință este mai mică decât chiria

Data publicării:
5332740-Mediafax Foto-Silviu Matei

Pentru a vedea dacă e mai avantajos să devii proprietar sau să rămâi chiriaș, am făcut o comparație între rata pentru un credit ipotecar și o chirie. Dacă luăm ca exemplu o garsonieră, arădenii au cel mai bun motiv să devină proprietari. Asta pentru că aici chiria medie este cu 46 de euro mai mare decât rata la bancă. Şi cei care stau cu chirie la Cluj-Napoca sau la Timișoara plătesc cu aproximativ 40 de euro mai mult proprietarilor de locuinţe decât ar da pe rată.

În cazul apartamentelor cu două camere, cel mai avantajos este să fii proprietar în Ploiești, Oradea sau Pitești. În aceste orașe, rata pentru un apartament este cu până la 35 de euro mai mică decât chiria cerută pentru o astfel de locuință.

Există însă și orașe unde e mai bine să stai în chirie decât să îți cumperi o locuință, dar acestea sunt mai puține. Spre exemplu, în Suceava chiria pentru o garsonieră nu trece de 90 de euro, în vreme ce rata la bancă este cu 20 de euro mai mare.

Diferența este și mai mare în cazul apartamentelor de două camere - aproape 60 de euro. Și în Craiova și București este mai avantajos să stai în chirie, dar aici diferența este de aproximativ 20 de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri