Cine asigură interimatul la Ministerul Sănătății, după demisia lui Patriciu Achimaș Cadariu

Data publicării:
ciolos cadariu suciu fb-2

Premierul spune că și-a asumat acest interimat pentru a putea coordona măsurile din Sănătate, declarată vineri prioritatea nr. 1 a Guvernului.

Patriciu Achimaș Cadariu și-a depus astăzi mandatul, iar premierul Dacian Cioloș i-a acceptat demisia.

Demisia ministrului survine în plin scandal al dezinfectanților, în urma unei serii de anchete publicate de Gazeta Sporturilor. În ciuda dezvăluirilor privind dezinfectanți diluați folosiți în spitale și a unui control care arată că în 50 de spitale din țară au fost descoperite substanțe de dezinfectare neconforme, Patriciu Achimaș Cadariu spunea, săptămâna trecută, că românii se pot simți în siguranță în spitale și că el s-ar opera „fără doar și poate” într-un spital din România.

Nu este prima oară când ministrul Sănătăţii se află în mijlocul unei crize. La începutul anului, mai mulţi bebeluşi diagnosticați cu sindrom hemolitic uremic au murit, fără ca cineva să afle sursa exactă a îmbolnăvirii. În scandal a fost implicat şi ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, care a dat numele unui producător de lactate la care s-a găsit bacteria E.coli, înainte de a verifica dacă este sursa îmbolnăvirii bebeluşilor.

Comunicatul Guvernului:

Prim-ministrul Dacian Cioloș a convenit, împreună cu președintele Klaus Iohannis, să preia conducerea interimară a Ministerului Sănătății pentru a coordona direct și a asigura continuitatea măsurilor necesare în sectorul de sănătate. 

Totodată, astăzi, 9 mai, a avut loc o primă reuniune a grupului de lucru al premierului pentru elaborarea Planului tactic din sistemul de sănătate. La întâlnirea convocată de prim-ministrul Dacian Cioloș au participat secretarii de stat ai Ministerului Sănătății, reprezentanți ai Cancelariei și coordonatori ai principalelor instituții de cercetare din sănătate, cadre didactice, coordonatori ai ONG-urilor de profil, experți și consultanți din sectorul medical.

Grupul va contribui, printr-un mecanism ad hoc de consultare, la elaborarea măsurilor pe termen scurt și mediu pentru creșterea siguranței în sectorul medical și a unor măsuri strategice de reformă. Pe termen scurt, va fi abordată problema infecțiilor intraspitalicești și se va analiza abordarea administrativă actuală, în vederea realizării modificărilor necesare (ordine de ministru, HG, modificări legislative) pentru un mai bun control profilactic al domeniului. Pe termen mediu, pornind de la documentele de analiză și strategiile de sistem deja elaborate, grupul va contribui la constituirea unui cadru de reformă reală în sectorul de sănătate.

Toate aceste propuneri se vor centraliza la nivelul Cancelariei premierului până la începutul lunii iunie. Următoarea întalnire a grupului va avea loc în cursul zilei de joi, 12 mai. Toți cei prezenți la această primă reuniune au susținut că este momentul pentru a aduce în dezbatere publică situația reală a sectorului medical și de a căuta soluții la probleme neglijate de ani de zile, care au agravat și subminat încrederea în capacitatea sistemului medical de a pune pacientul pe primul loc. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri