Rafila: Accesul la stomatologie e limitat. Este o activitate privată iar medicii care au contract cu Casa au o sumă de 6000 lei pe lună

Data publicării:
Dentist giving dental treatment to boy at clinic
Foto: Profimedia Images

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, luni, că în România, accesul la servicii de stomatologie este limitat, pentru că este o activitate eminamente privată, el precizând că medicii stomatologi care sunt în contract cu CAS au o sumă limitată, de 6.000 de lei pe lună, pentru servicii stomatologice, ceea ce este insuficient. Ministrul a mai spus că ministerul îşi propune să dezvolte programe de prevenţie, începând cu cele care se referă la screeningul pentru copii, continuate cu tratamentul cariilor simple, sigilarea lor.

Ministrul Sănătăţii a declarat despre politicile publice în domeniul sănătăţii orale, că România a avut un program la începutul anului 2000, când se făceau clătiri cu apă florurată la elevi din patru judeţe, iar rezultatele au fost bune şi au fost consemnate printr-o cercetare ştiinţifică făcută la Iaşi.

„Însă cam asta a fost tot, s-a încheiat programul, ulterior au fost multe intenţii. Colegiul Medicilor Stomatologi din Bucureşti a demarat un astfel de program de prevenţie cred că acum un an sau doi şi ar fi bine ca aceste programe să fie continuate şi replicate la nivel naţional. Lipsa de educaţie, lispa de informare, cred că este una dintre principalele cauze ale celor trei afecţiuni majore (..) caria, paradontopatiile şi consecinţele lor.

În România, accesul la servicii de stomatologie este limitat, pentru că este o activitate eminamente privată iar medicii stomatologi, care sunt în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, au o sumă limitată, cred că 6.000 de lei, pe lună, pentru serviciile stomatologice, ceea ce în mod evident este o sumă mică”, a subliniat ministrul Sănătăţii, conform News.ro.

Alexandru Rafila a menţionat că acest lucru se poate vedea şi în raport cu alocările care sunt pentru acest tip de activitate, procentual, în alte ţări din UE.

„Noi ce putem să facem de la Ministerul Sănătăţii şi avem şi determinare, este să dezvoltăm programe de prevenţie, începând cu cele care se referă la screeningul pentru copii, continuate cu tratamentul cariilor simple, sigilarea. Aşteptăm de la dvs propuneri concrete ca să îl începem de anul acesta, timpul este important, mai ales că discutăm de o patologie care afectează în special copiii, iar abordarea trebuie să înceapă din copilărie”, a arătat Rafila.

Ministrul i-a îndemnat pe medici să invite la reuniuni reprezentanţii autorităţilor locale, comune, oraşele mici, pentru că acolo sunt problemele cele mai mari, accesul la servicii este foarte limitat iar sprijinul sau conlucrarea cu autorităţile locale poate să ducă la dezvoltarea unor servicii, fie în şcoli, la sediul unităţilor administrativ-teritoriale, unde se pot face servicii de medicină dentară.

„Putem să gândim împreună un program care să facă accesibile aceste servicii”, a completat ministrul.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri