Rectorii nu mai pot anula diplomele de doctor, chiar dacă e vorba despre plagiat

Data publicării:
07032013 20rectori-53374

Până acum însă, rectorul, cu aprobarea Senatului universităţii, putea anula un certificat sau o diplomă de studii, dacă existau suspiciuni că lucrarea ar fi fost plagiată sau ar fi încălcat normele de etică.

Anul trecut, premierul Victor Ponta a fost acuzat că a plagiat în texa de doctorat. Atunci, rectorul universității a cerut Ministerului Educației să-i retragă titlul de doctor.

O altă noutate este că, în cazul exercitării unei funcții de demnitate publică, rectorii au obligația de a se suspenda din funcție. Tot rectorii, spune amendamentul, vor decide desemnarea şi plata personalului universitar care desfăşoară activităţi de conducere şi de cercetare suplimentare.

În plus, Comisia de educație a propus eliminarea sancţiunilor financiare pe care ministerul le-ar putea da universităţilor. Tot ce mai poate face ministerul este să schimbe rectorul instituţiei respective.

Ordonanţa de urgenţă este în proces de legiferare în Parlament.În Camera Deputaţilor a trecut modificarea Legii educaţiei privind retragerea diplomei de doctor. Camera decizională este Senatul, spre care propunerea a plecat deja.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri