Sindicaliștii RATB și Metrorex au protestat în Capitală. Premierul pune condiții cererilor lor

Data publicării:
protest sindicalisti

Protestul de astăzi este a treia încercare din această lună a sindicaliştilor de la metrou şi RATB de a-i convinge pe guvernanţi să le mărească salariile. La marşul din capitală au venit sindicalişti din mai multe oraşe.

„Utima mărire e din 2008. De atunci nu s-a mai făcut nicio mărire”, a spus unul dintre angajați.

„Ni se invocă de fiecare dată lipsa de fonduri pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă”, a declarat Ion Rădoi, preşedintele Sindicatului Liber Metrou.

„Avem fonduri doar până la jumătatea lui septembrie. Avem energia electrică de tracțiune neplătită de două luni de zile, dar cu somație, avem motorina neplătită tot de vreo două luni de zile, avem către ANAF o datorie de vreo 50 de milioane”, a adăugat Vasile Zamfir, vicepreședinte al STB.

Cei peste 3.000 de protestatari au dat peste cap traficul din Bucureşti, exact în miezul zilei. Timp de aproape o oră, cât a durat marşul prin centrul oraşului, circulaţia rutieră a fost restricţionată pe traseul Piaţa Victoriei - Calea Victoriei - Podul Naţiunile Unite - Piaţa Constituţiei, dar şi pe străzile învecinate.

Revendicările sindicaliştilor au ajuns şi pe masa Guvernului. Premierul Victor Ponta pune însă condiţii.

„Noi plătim 800 de milioane subvenții de la toți cetătenii României pentru metrou, sigur că se poate face, facem, dar în același timp nu se mai pot face toate afacerile metroului prin firma sindicatului, asta nu se mai poate. Și dacă asta e supărarea, nu o putem îndrepta. Orice altă supărare o îndreptăm”, a declarat Victor Ponta.

„Îmi vine în minte expresia țara arde și baba se piaptănă. Dacă asta înseamnă metrou pentru dânsul, nu știu ce activități comerciale, se înșală. Poate se apleacă mai mult asupra investițiilor, a exploatării, poate pune un om să coboare odată în metrou, să știe despre ce e vorba, metroul nu circulă la etajul 9 și nici la Palatul Victoria”, a mai spus Ion Rădoi.

Probleme mari vor fi însă pe 30 septembrie, când angajaţii de la Metrorex şi RATB vor fi în grevă generală. Metrourile, troleibuzele, tramvaiele şi autobuzele nu vor circula până la ora 16.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri