Aderarea României la Schengen. Franța este „mai mult decât rezervată” 

Data publicării:
schengen iesire

Întrebat în legătură cu afirmaţia preşedintei Frontului Naţional, care asigură că decizia privind intrarea României şi Bulgariei în Schengen este deja luată, Manuel Valls a declarat: „Marine Le Pen este incompententă".

„În prezent nu există o decizie în privinţa intrării României şi Bulgariei în spaţiul Schengen şi, ca ministru de Interne, care participă la Consiliul miniştrilor de Interne din UE, sunt, evident, mai mult decât rezervat în legătură cu deschiderea, astăzi, a acestor frontiere, atât timp cât România şi Bulgaria nu îndeplinesc anumite eforturi", a declarat el.

„Nu este astăzi pe ordinea de zi şi vă spun acest lucru foarte clar. Nu la 1 ianuarie, atât timp cât nu vor fi luate măsuri pentru garantarea securităţii celorlalte ţări şi celorlalţi cetăţeni", a explicat Valls.

Însă, în opinia președintelui CE, România şi Bulgaria îndeplinesc criteriile pentru aderarea la spaţiul Schengen şi trebuie să primească o şansă de aderare cât mai curând. El a făcut declarația în urmă cu câteva zile.

Punctul de vedere al oficialului francez nu a stârnit însă îngrijorare la Bucureşti.

 „...Contăm întru totul pe sprijinul autorităţilor franceze pentru aderarea României la Spaţiul Schengen şi suntem încrezători că declaraţiile de susținere ale Premierului Ayrault (...) reprezintă fundamentul sprijinului Franței pentru îndeplinirea obiectivului aderării României la Spațiul Schengen”, se arată într-un comunicat al MAE.  

Ce declara în urmă cu două luni premierul francez, aflat la București

Aflat, în iulie, în vizită în România, premierul francez Jean-Marc Ayrault a acordat un interviu lui Luca Niculescu, pentru Digi24, și Roxana Zamfirescu, de la televiziunea publică. Întrebat despre Schengen, poziția lui a fost mult mai nuanțată și încurajatoare. Iată ce declara:

Ați vorbit de aderarea României la spațiul Schengen în două etape, dar la modul concret data de aprilie 2014 vi se pare realistă?

Jean-Marc Ayrault: Îmi este foarte greu să mă pronunț, să preconizez un termen. Știți bine că decizia aderării unui stat se ia în unanimitate de toate celelalte state membre ale Uniunii Europene. Dar negocierile au avansat. Franța a acordat mereu o atenție sporită intenției României, a Guvernului român de a adera la spațiul Schengen, însă după cum știți apartenența la acest spațiu presupune atât drepturi, cât și obligații. Prin urmare, dacă se vrea avansarea negocierilor și nu așteptarea unei etape următoare, este nevoie de pragmatism. De aceea, Franța a propus ca măsură imediată permiterea deschiderii frontierelor aeriene.

Ce înseamnă „imediat”?

Jean-Marc Ayrault: Înseamnă în câteva luni.

Adică până la sfârșitul anului?

Jean-Marc Ayrault: Eu așa îi doresc României, deoarece este pregătită. România s-a pregătit. Sigur că rămân șantierele celorlalte aspecte care trebuie corectate. Fiecare stat membru al spațiului Schengen are drepturi, dar și obligații, cum spuneam mai devreme, cea mai importantă fiind obligația de a asigura securitatea la frontieră, pentru a se putea atinge astfel și obiectivul comun al acestui spațiu, respectiv asigurarea securității colective contra criminalității, corupției. Fiecare stat trebuie să primească timpul necesar pentru a se organiza, ceea ce se şi petrece, după cum am putut observa zilele acestea, însă mai rămân de parcurs câteva etape.

Care sunt criteriile clare în funcţie de care veţi decide dacă România intră sau nu în Schengen?

Jean-Marc Ayrault: Tocmai le-am spus...

Da, dar vorbeaţi despre nişte etape care trebuie depăşite.

Jean-Marc Ayrault: E vorba de garanţiile cu care România şi celelalte ţări candidate, precum Bulgaria, trebuie să vină în privinţa asigurării depline a frontierelor contra criminalităţii, garanţii că lupta împotriva corupţiei va continua cu mai mult aplomb. Toate acestea sunt angajamente asumate de toate statele Schengen, deci e încă de lucru. Guvernul român e de acord, dar cred că dacă vrem să avansăm şi românii trebuie să primească un semn din partea Europei, primul ar fi tocmai deschiderea frontierelor aeriene pentru că, repet, aici România a făcut eforturi extraordinare, care trebuie salutate.

Ajungem la un subiect delicat, de neocolit, cel al romilor. Acest subiect a provocat, în principal, criza acum trei ani. Premierul român, Victor Ponta, spune că soluţia pe termen lung şi mediu este integrarea romilor în ţara lor de origine, în România, dar care e soluția pe termen scurt?

Jean-Marc Ayrault: Această afirmaţie e deja un act politic curajos, pentru că e prima dată când un prim ministru o face şi se angajează în mod concret. Problema romilor nu este doar a României, este a Europei. Există 15 mii de romi în Franţa în acest moment.Unii doresc să se integreze. Sunt cetăţeni români şi Franţa are datoria să îi ajute, să le faciliteze accesul la locuinţe, loc de muncă, la servicii medicale şi la educaţie. Alţii sunt în trecere, trăiesc în condiţii deplorabile la marginea oraşelor, ceea ce e inacceptabil. E şi mai grav că unii cad victime reţelelor mafiote şi guvernele noastre se angajează să intensifice lupta împotriva crimei organizate.

Cum o veți intensifica?

Jean-Marc Ayrault: Prin cooperare poliţienească.

Interviul intergral îl puteți urmări AICI.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri