Noul preşedinte iranian nu vrea încetarea programului de îmbogăţire a uraniului

Data publicării:
instalatie nucleara din fordo iran

Hassan Rohani a dat, în prima sa conferință de presă, asigurări că există „numeroase căi de a câştiga încrederea” occidentalilor deoarece Iranul va da dovadă „de mai multă transparenţă pentru a arăta că activităţile (sale) nucleare sunt în cadrul normelor internaţionale”.

„Epoca” cererilor occidentale de oprire a îmbogăţirii „este revolută”, a spus Rohani, citat de Mediafax.

Noul preşedinte iranian a considerat „nedrepte” şi nejustificate sancţiunile internaţionale impuse Teheranului din cauza programului său nuclear controversat.

„Activităţile noastre (nucleare) sunt legale. Aceste sancţiuni sunt în dezavantajul Occidentului şi profită doar Israelul”, a continuat el.

Comunitatea internaţională a impus sancţiuni pentru a obliga Iranul, acuzat că vrea să se doteze cu arma atomică, să-şi înceteze activităţile sensibile. Ele au provocat o criză economică în ţară.

Iranul negociază cu marile puteri (Grupul 5+1) modalităţi de soluţionare a crizei nucleare, dar discuţiile nu au înregistrat progrese.

În timpul campaniei electorale, Rohani a promis o flexibilitate mai mare în dialogul cu Occidentul, însă victoria sa nu va marca o ruptură în politica iraniană, fiindcă dosarele strategice, precum cel nuclear sau relaţiile internaţionale, sunt sub autoritatea directă a Ghidului suprem şi numărului unu al regimului, Ali Khamenei.

Potrivit Constituţiei, preşedintele este al doilea om în stat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri