Universitatea de Medicină şi Farmacie “Victor Babeş” din Timişoara atrage străinii

Data publicării:
strain A

Akbar Tahir este din Franţa. A încercat să se înscrie, în țara sa, la o facultate de medicină, însă nu a fost admis. Afirmă că, acolo, locurile sunt puţine. A venit să susţină examen de admitere aici, în România: ”Am încercat deja în Franţa şi nu am reuşit pentru că este foarte greu şi sunt locuri puţine.MUSCĂ În mod normal, ar trebui să plătesc 4.000 de euro. În Cluj şi Iaşi este 5.000 de euro”.

Modalitatea de admitere, numărul limitat de locuri, dar şi taxele mari de studiu din țările lor au fost motivele pentru care și alţi candidaţi din străinătate au ales Timişoara: ”În Anglia costă cam 9.000 de lire. Aici este cam 4.000-5.000”.

 

Cei mai mulţi candidaţi care au susţinut examenul sunt din Germania şi Italia. Au avut de soluţionat un test-grilă cu întrebări din Chimie, Biologie şi Anatomie şi o oră ca să rezolve subiectele. La ieşire, unii susţineau că examenul a fost uşor: ”A fost uşor dacă te-ai pregătit acasă. Am terminat testul în 10 minute”, ”A fost bine, nu a fost foarte greu. Nu am putut intra în Germania (...) pentru că sunt foarte multe persoane care vor să studieze Medicina şi trebuie să fi foarte bine pregătit ca să intri la o şcoală de medicină”.

 

În total, 257 de candidaţi s-au înscris să susţină examen de admitere pentru cele 141 de locuri de la cele trei specializări. Cea mai mare concurenţă este la Medicină Generală în limba engleză. 181 de candidaţi s-au înscris pentru cele 90 de locuri.

Claudia Borza, directorul Departamentului de Relatii Internationale din cadrul UMF „Victor Babes“, ne precizează: ”Este al doilea an în care organizăm admitere. Şi cu toate acestea, acest examen nu îi sperie, după cum observăm, aceştia au venit în număr dublu să se înscrie”.

Din cauza cererii foarte mari, reprezentanţii instituţiei vor solicita, pentru anul universitar, viitor suplimentarea numărului de locuri pentru studenţii străini. Pentru studenţii din UE, la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Timişoara, taxa de studiu este de 4.000 de euro. Aici învață peste 1.000 de studenţi din străinătate.

reporter: Marcela Sferlea
operator: Alin Lungu
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri