Piața Sfântul Gheorghe din Timișoara: săpăturile pentru reabilitare s-au transformat în cercetare

Data publicării:
vestigii prima

În piața Sfântul Gheorghe, săpăturile s-au transformat în cercetare. Patru arheologi și șapte tehnicieni descoperă cu multă atenție un zid ce, spun ei, a aparținut Bisericii Iehuviților, o construcţie ce datează din secolul al XV-lea.

 

Arheologii știau ce îi așteaptă. Şi în 2006, când s-au făcut lucrări la liniile de tramvai au identificat numeroase vestigii. ”Noi știam foarte multe lucruri vis-a-vis de această zonă, deoarece în 2006 au fost făcute o serie de cercetări la linia de tramvai și adiacent, în partea de nord a pieței Sfântul Gheorghe”, afirmă prof. univ. dr. Florin Drașovean, arheolog.

Nu mai există o șansă să putem salva ceea ce ne-a rămas din istoria Timișoarei? Iată ce spun timișorenii: ”Păi, eu știu? Cred că da, s-ar putea. Și văd că asta se face aici. Se face și, încet-încet ajung la o concluzie”, ”Nu am văzut să se pună în valoare deloc în Timișoara. Sincer, față de alte locuri, aici nu se pune”, - V-ar plăcea să vedeți biserica conservată, zidurile? ”Da, da, chiar ar fi un lucru frumos”.

 

Arheologii susţin că, deși s-au descoperit aceste vestigii, termenul de predare al șantierului nu va fi întârziat. După ce se va clarifica ce se mai poate găsi în piața Sfântul Gheorghe, un raport va fi trimis Comisiei Monumentelor Istorice din cadrul Ministerului Culturii, pentru a se decide soarta siturilor identificate.

reporter: Ioana Sapianu
operator: Dan Șoșdean
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri