Live

Sâmbătă la CinemaTePeca, „Casablanca filmului românesc”

Data publicării:

„Valurile Dunării, povestea regizată și interpretată deopotrivă de Liviu Ciulei, este filmul de weekend la Digi24. Sâmbătă, de la ora 21:00, Cristian Tudor Popescu ne dezvăluie la CinemaTePeca cum se poate face, simultan, film de propagandă și film de artă.

Valurile Dunării (1959) la CinemaTePeca

Sâmbătă, 2 februarie, Digi24 difuzează versiunea restaurată a peliculei „Valurile Dunării” (1959), al doilea film semnat de Liviu Ciulei. În august 1944, Mihai (Liviu Ciulei), timonierul unui șlep, și soția sa, Ana (Irina Petrescu), își amână luna de miere, fiindcă lui Mihai i se ordonă să transporte o încărcătură de armament. Dunărea, minată de naziști, a alungat marinarii, iar Mihai e constrâns de circumstanțe să angajeze un deținut, Toma (Lazăr Vrabie), care se dovedește a fi locotenent în armata română. 

Valurile Dunării (1959)

„Am putea spune că Valurile Dunării este Casablanca filmului românesc. Cei doi bărbaţi, unul încadrat într-o activitate subterană, organizată şi periculoasă împotriva hitlerismului (Viktor Laszlo - locotenentul Toma), celălalt un particular, dur şi aparent individualist, stăpân de restaurant-şlep, fumător de ţigară de la ţigară (Rick - Mihai), care ajunge în final să-l ajute pe profesionistul din  Rezistenţă. Femeia dintre ei, Ana, îl pierde pe Mihai tot aşa cum Ilsa îl pierde pe Rick”, arată Cristian Tudor Popescu.

„Imaginați-vă, că tot vorbim acum de dictaturi și de ce-și permit să facă unii, în 1959, când s-a filmat „Valurile Dunării”, în rolul gracilei, minunatei, evanescentei Irina Petrescu - care debuta, la 19 ani, descoperită întâmplător într-un restaurant de regizorul  Savel Stiopul (n.r.) - ar fi trebuit să joace fiica lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, Lica Gheorghiu, supranumită și Femeia cu mustață”, a dezvăluit Cristian Tudor Popescu.

Irina Petrescu în „Valurile Dunării”

La un an de la lansare, „Valurile Dunării” a fost recompensat cu marele premiu ex-aequo, Globul de Cristal, la Festivalul Internațional al Filmului de la Karlovy Vary. 

Emisiunea CinemaTePeca este difuzată la Digi24 în fiecare sâmbătă, de la ora 21:00. Gazda cinefililor este istoricul și criticul de film Cristian Tudor Popescu. Cele mai valoroase filme ale cinematografiei românești sunt la Digi24, în fiecare weekend, la o calitate deosebită și într-o prezentare savuroasă, purtând semnătura lui Cristian Tudor Popescu.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Ce a spus Anamaria Prodan, după ce Laurențiu Reghecampf a fost pus sub urmărire penală și s-a numit ”victimă”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

CTP: Mulți dintre românii plecați în SUA sunt trumpiști, de un conservatorism feroce, vor arme de foc

CTP: Dumnezeu îmbătrânește, nu mai vede și nu mai aude bine

CTP: Partidul unic de la putere dorește să aibă serviciile în mână. Scopul acestor texte este să redea SRI-ului funcția Securității

CTP: Neprimirea României în zona euro, o operație de protecție!

Partenerii noștri