Live

Editorial Messi, hamsii și tzatziki sau cum se aseamănă businessul românesc cu cel catalan

George Tuță Data publicării:
Afișele cu Messi au fost date jos de pe stadionul Camp Nou din Barcelona. Sursa foto: Profimedia Images

Ca să parafrazăm un tricou celebru zilele astea, “Ici ce n’est pas Paris”. Nu de alta, dar te prinde și rușinea de rușinea lui Leo când vezi că ceasul lui din aur roz pare de la second hand în comparație cu ”ciasuri” din declarațiile de avere de Bucharest.

O fi luat șeicul gratis crème de la crème de prin Europa, dar îl va ustura la întreținere. Oamenii au lefuri mari, tabieturi și mai fac și bani din șampon și suc.

Una peste alta, până să apuce să tragă la poartă împotriva lui Clermont, Messi își va fi plătit singur jumătate din salariu din tricouri, magneți și brioșe. Oricât ar fi sondele de dese și mănoase, șeicul pare că are businessul în sânge. A propos, cât de mare o fi jalea pe Camp Nou după ce nu s-a tăiat nici un pui de factură pe un angajat care anul trecut pe vremea asta era strâns în lanțuri de designer cu o clauză de 700 de milioane!?

Încăpățânarea, pandemia și orgoliul au lovit grav peste tibii businessul unui oraș care trăia, respira și vindea Messi cu de toate la fiecare colț.

Vorba fotbalului, jocul greșeala așteaptă. Iar în business greșeala înseamnă inclusiv împietrirea în ideea fixă că altfel nu se poate!

Chez nous mizele sunt infinit mai mici, invers proporțional cu pretențiile. Aflăm cu tristețe că lărgirea plajelor de la Mamaia a dus instantaneu la moartea unor businessuri solide care duceau în spate farmecul unui întreg litoral. La ce bun să ne dea Europa bani pentru combaterea eroziunii dacă nu putem noi, suverani, mândri și daci vechi, să tapetăm instantaneu nisipul cu prosoape. Eventual cu emblema Mes que un club.

Supărările pe sat sunt infinit mai simplu de realizat decât vreo ajustare isteață a modului de făcut bani. Hamsia prăjită pare azi din păcate superstarul retailului de pe malul mării.

Businessul românesc are nevoie de infuzie de idei proaspete, de simplificare, firmele trebuie înființate comod și rapid pentru a adapta oferta la o piață care se mișcă rapid pe benzi. Noii antreprenori trebuie încurajați de proceduri simplificate să își asume riscuri și să genereze bază de impozitare. E-factura este unul dintre pași, dar în continuare statul și companiile trebuie să gândească flexibil și adaptat. Altfel ambii vor pierde gratis jucători de bază, care vor pleca, în ciuda incendiilor, către zări cu tzatziki de calitate.

Iar celor care sunt sceptici că statul poate fi prieten și partener cu privatul le aducem aminte că de luna viitoare Messi și Ramos vor juca în aceeași echipă. Kalimera!

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Femeia care și-a cumpărat un avion pentru a nu mai plăti mereu două locuri a intrat pe teren și internetul ”a explodat”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

George Tuță, candidatul Alianței PSD-PNL la Primăria Sectorului 1, și-a depus candidatura: „Vom reconstrui capitala Capitalei”

George Tuță, PNL Sector 1: Drulă să explice de ce o mai susține pe Armand, trimisă în judecată pentru infracțiuni cu fonduri europene

Barcelona a şters o linie de autobuz din Google Maps, pentru a o ascunde de turişti

Scandal electoral pe tema deșeurilor. George Tuță: Primăria Sectorului 1 ignoră munții de gunoaie. Ce răspunde Clotilde Armand

Partenerii noștri