Live

Teodorovici: Nu ar fi corect să discutăm cu studenții ca după terminarea facultății să rămână un număr de ani să lucreze în România?

Data actualizării: Data publicării:
FOTO: Getty Images

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat că urmează să aibă loc o discuţie transparentă privind facilităţile pe transport acordate studenţilor şi că aceştia ar trebui întrebaţi dacă nu ar fi corect ca după terminarea facultăţii să rămână să lucreze un număr de ani în România, relatează Agerpres.

„Săptămâna aceasta o să fie o discuţie. Eu am propus să fie o discuţie transparentă, ca oamenii să vadă exact ce se discută. (...) De ce nu întrebăm şi discutăm cu studenţii: continuăm să sprijinim această zonă, dar, după terminarea facultăţii, nu cumva ar fi corect, din toate punctele de vedere, ca studenţii un număr de ani de zile să lucreze în România după terminarea facultăţii?”, a spus ministrul finanțelor, la Antena 3. El a explicat că „nicăieri în Europa nu este o astfel de formă. Nu. Statul român investeşte foarte mult în studenţi, dar după aceea marea lor parte se duc... (să muncească în afara ţării n.r.). Se dau acele credite, împrumuturi pe termen lung pentru studenţi. Şi poate ar trebui să punem asta în balanţă, nu cumva ar trebui ca după terminarea studiilor, statul, investind în tine, în facilităţi pe transport, în şcoală ...Şi poate găsim scheme de finanţare să încurajăm studenţii să şi facă ce au de făcut şi mai bine”, a continuat Eugen Teodorovici.

La sfârșitul anului trecut, ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici, a stârnit un val de polemici după ce a declarat că ar vrea ca românii care lucrează în străinătate să aibă un singur permis de muncă, valabil pentru o perioadă limitată, iar după aceea să își caute de lucru în altă țară.

Săptămâna trecută, Teodorovici afirma că în şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD au fost discutate principii care vor sta la baza primei rectificări bugetare din 2019, fiind înaintate câteva propuneri de măsuri, dintre care două au fost convenite „de principiu”. Una dintre acestea este legată de gratuitatea pe calea ferată de care beneficiază studenţii, o facilitate introdusă chiar de guvernarea PSD.

„Şi aici o propunere, la fel, inspirându-ne şi din alte zone ale Europei, şi oricum va fi şi o discuţie înainte de a lua o decizie în acest sens cu toate structurile reprezentative din partea studenţilor, putem să discutăm elemente legate de limitarea poate a numărului de călătorii în fiecare an şi putem să avem ca exemplu alte categorii de români, să spunem, pentru care se aplică aceste gratuităţi, sunt foarte multe astfel de exemple în economia noastră, deci un număr limitat de călătorii. De asemenea, poate vârsta până la care să se aloce aceste bilete gratuite pe calea ferată, adică vârsta de 26 de ani. De asemenea, putem să îl corelăm, şi cred că ar fi corect să facem acest lucru, de situaţia la învăţătură în universităţi, în facultăţi. Adică, totuşi, să nu avem studenţi repetenţi sau cu restanţe la nivelul facultăţilor, tocmai pentru a stimula, să zicem aşa, o astfel de măsură", explica şeful de la Finanţe.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”Tatăl meu `a explodat`!” A spus totul după 7 ani: ”Eram minoră și e o infracțiune”. Cu ce se ocupă tânăra

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Refugiaţii palestinieni din Rafah au scris pe corturi mesaje de mulțumire pentru studenții care protestează în campusurile americane

Biden susţine „libertatea de exprimare şi nediscriminarea” în universităţi, unde au loc manifestații împotriva războiului din Gaza

Cresc tensiunile la protestele pro-palestiniene de la universitățile de top americane. 130 de persoane au fost arestate la NYU

Ciocniri violente între studenți și poliție la Atena, înainte de votul pentru legea privind universitățile private

Partenerii noștri