Live

Eurobarometru: Românii, îngrijoraţi de răspândirea ştirilor false

Data publicării:
FOTO: Shutterstock

Românii au mai multă încredere în Uniunea Europeană decât în instituţiile propriei ţări, sunt printre cei mai pesimişti europeni când e vorba despre evoluţia economiei şi sunt îngrijoraţi de răspândirea ştirilor false. Toate aceste concluzii se regăsesc în cel mai recent eurobarometru al Comisiei Europene.

 

50% dintre români au încredere în Uniunea Europeană, în timp ce în Parlamentul României şi în Guvern au încredere mai puţin de un sfert dintre ei.

Legat de funcţionarea democraţiei, 55% dintre români sunt mulţumiţi de situaţia la nivelul Uniunii Europene, în timp ce numai o treime sunt de aceeaşi părere în privinţa situaţiei din ţară.

Nici la capitolul economic nu suntem mai optimişti. Chiar dimpotrivă. Întrebaţi cum apreciază situaţia economică actuală, 72% dintre români o descriu drept proastă. Suntem printre cei mai pesimişti din Europa, doar în alte patru ţări, oamenii cred că economia e într-o stare mai rea.

Pe români îi preocupă şi răspândirea ştirilor care denaturează realitatea sau sunt complet false. 72% dintre români consideră că fenomenul „fake news" este deseori întâlnit în România. Un procent mai ridicat faţă de media Uniunii Europene.

Întrebaţi şi dacă fenomenul reprezintă o problemă pentru democraţie, românii sunt mai puţin îngrijoraţi decât restul europenilor. 69% au răspuns afirmativ, cu 7 procente sub media UE.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO După ce s-a lăsat filmată la duș, alături de soțul ei, a semnat contractul vieții. ”Ne vedem acolo”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Crește interesul românilor pentru alegerile europene. 7 din 10 cetățeni spun că vor merge să voteze

Sebastian Burduja a făcut plângere la DIICOT pentru un clip deepfake și „un articol de tip fake news”

Isteria iepurașilor de ciocolată. Oamenii merg în magazine și îi sparg, pentru că au fost mințiți pe TikTok că găsesc bani în ei

Cum putem identifica un deepfake și ce să facem dacă suntem victimele unei manipulări online. Ghidul DNSC

Partenerii noștri