Eurobarometru: Românii, îngrijoraţi de răspândirea ştirilor false

Data publicării:
oameni spate strada -shutterstock
FOTO: Shutterstock

Românii au mai multă încredere în Uniunea Europeană decât în instituţiile propriei ţări, sunt printre cei mai pesimişti europeni când e vorba despre evoluţia economiei şi sunt îngrijoraţi de răspândirea ştirilor false. Toate aceste concluzii se regăsesc în cel mai recent eurobarometru al Comisiei Europene.

 

50% dintre români au încredere în Uniunea Europeană, în timp ce în Parlamentul României şi în Guvern au încredere mai puţin de un sfert dintre ei.

Legat de funcţionarea democraţiei, 55% dintre români sunt mulţumiţi de situaţia la nivelul Uniunii Europene, în timp ce numai o treime sunt de aceeaşi părere în privinţa situaţiei din ţară.

Nici la capitolul economic nu suntem mai optimişti. Chiar dimpotrivă. Întrebaţi cum apreciază situaţia economică actuală, 72% dintre români o descriu drept proastă. Suntem printre cei mai pesimişti din Europa, doar în alte patru ţări, oamenii cred că economia e într-o stare mai rea.

Pe români îi preocupă şi răspândirea ştirilor care denaturează realitatea sau sunt complet false. 72% dintre români consideră că fenomenul „fake news" este deseori întâlnit în România. Un procent mai ridicat faţă de media Uniunii Europene.

Întrebaţi şi dacă fenomenul reprezintă o problemă pentru democraţie, românii sunt mai puţin îngrijoraţi decât restul europenilor. 69% au răspuns afirmativ, cu 7 procente sub media UE.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri